Syrop śliwkowo-miętowy

0 (0 ocen)

Śliwki i mięta? Połączenie idealne.

Składniki:

  • Składniki:
    -3kg śliwek,
    -2 litry wody,
    -0,5 kg cukru,
    -12 torebek mięty.

Syrop śliwkowo-miętowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Śliwki myjemy i wyciągamy pestki. Wsypujemy do dużego garnka, posypujemy szklanką cukru, mieszamy, przykrywamy i odstawiamy na noc.
    Po tym czasie zalewamy śliwki wodą i dodajemy miętę. Gotujemy około pół godziny pod koniec dosładzając cukrem. Śliwki odcedzamy, torebki mięty wyjmujemy. Sok zagotowujemy ponownie i wlewamy do słoików wrzący. Zakręcamy. Tak przygotowany pasteryzujemy około 20 minut.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy