Syrop piernikowy z nutą pomarańczy

  • wyświetlono: 180 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Przepis jest prosty i do zrobienia w kilka chwil.

Joanna Tokarz
  • 2 porcje
  • 30min
  • Łatwy

Składniki

Składniki na dwie buteleczki o pojemności ok 120ml

200ml wody
Sok wyciśnięty z jednej pomarańczy
150g cukru trzcinowego
1 pełna łyżeczka cynamonu w proszku
4 goździki
1cm świeżego imbiru (można drobno posiekać)
1 mała gwiazdka anyżu
2 ziarenka ziela angielskiego
3 krople esencji waniliowej lub ziarenka z ½ laski wanilii

Sposób przygotowania przepisu:

Syrop piernikowy z nutą pomarańczy

  • 1. Gotujemy wodę z sokiem pomarańczowym oraz cukrem. Po zagotowaniu i rozpuszczeniu się cukru, zmniejszamy płomień na najmniejszy i dodajemy przyprawy. Pozostawiamy na palniku przez ok 15 minut, co jakiś czas mieszając. Gdy zauważymy, że syrop zaczyna gęstnieć, przelewamy przez sitko. Pozostawiamy, by przyprawy, które nie zatrzymały się przy odcedzaniu opadły na spód i przelewamy do butelek. Przed podaniem, czy to do kawy, czy do deserów, należy wstrząsnąć buteleczką.
    Syrop ten jest także doskonałym dodatkiem do ponczowania ciast- wystarczy odrobinę wymieszać z zaparzoną kawą lub ciepłą wodą.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

pomarańczepierniksyropdodatki do ciast i deserów

Komentarze

Podobne przepisy

Kakaowy krem z serka mascarpone i kremówki (bez żelatyny)

Dodane przez: Di bloguje

Kakaowy krem z serka mascarpone i kremówki...

Z takiego kremu można przygotować...

róże z mamby

Dodane przez: EwaW2910

róże z mamby

Mamba to moja ulubiona guma rozpuszczalna...

Krem jako deser w pucharku

Dodane przez: Konto nieaktywne

Krem Kinder Czekolada z mascarpone

Idealny nie tylko do ciast, ale...

Domowa masa makowa z białego maku

Dodane przez: slodkokwasnakuchnia

Domowa masa makowa z białego maku

Zapraszam po przepis na domową...

Sos karmelowy z solą

Dodane przez: igraszki losu

Sos karmelowy z solą

Domowy sos karmelowy z dodatkiem...

krem budyniowo- śmietanowy

Dodane przez: Fiołkowa Kuchnia Małgorzaty

Krem budyniowo- śmietanowy

Przepis mam prosto z Włoch. Krem...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE