Syrop/ miodek z mniszka lekarskiego (mlecz)

4.5 (141 ocen)

  • 60 min

Jest doskonały na przeziębienie a także podnosi odporność. W swoim składzie ma między innymi: witaminę A, C, D, B, do tego wiele minerałów i innych cennych składników. Niektórzy poza sytuacjami zdrowotnymi używają go także na chleb lub dodatek do różnych potraw.

  • 60 min

Składniki:

  • - 800 główek mlecza
    - 2 kg cukru
    - 2 kg wody
    - 2 sztuki cytryny
Wystaw ocenę:

4.5 (141 ocen)

Zobacz również:

Przetwory Syropy

Syrop/ miodek z mniszka lekarskiego (mlecz) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Po zerwaniu mleczy zostawiamy je najlepiej na dworze aby wyszły z nich wszystkie robaczki. Mlecze zalewamy zimna wodą, po chwili płuczemy i wylewamy wodę (aby pozbyć się zanieczyszczeń i ewentualnych pozostałych żyjących stworków ;)
    Czysty mlecz wrzucamy do garnka w którym będziemy go gotować, zalewamy 2 litrami wody
    i gotujemy około 15 minut. Pod koniec gotowania wrzucany cytryny pokrojone na cząstki.
    Mlecz ostawiamy na około 10-12 godzin. Po tym czas bierzemy drugi garnek i za pomocą sitka
    i gazy/ pieluszki/ bawełnianej szmatki odcedzamy mlecze. Do uzyskanego płynu dodajemy cukier,
    gotujemy na małym ogniu około 2-3 godzin co jakiś czas mieszając. Uzyskamy konsystencję płynnego miodu. Gorący miodem wlewamy do słoików, zakręcamy i odwracamy do góry dnem.
    Po ostygnięciu przewracamy i gotowe. Przechowujemy w zaciemnionym i chłodnym miejscu, taki miodem może stać nawet 2 lata, aczkolwiek pewnie tyle nie wystoi ;)
    Tak uzyskujemy zdrowy, ekologiczny lek na przeziębienie i miód do innych celów.

    Kto chce się sprawdzić w roli domowej PSZCZÓŁKI i zrobić własny miodek?
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Miód Mniszek lekarski Kwiaty jadalne

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować