Syrop miętowy z kwiatami hibiskusa

0 (0 ocen)

  • 15 min

Orzeźwia i chłodzi....fantastyczny i prosty syrop miętowy jest idealny na upalne dni. Dzieciaki przez cały dzień serwują mi go z lodem i świeżymi płatkami kwiatów.

  • 15 min

Składniki:


  • 5 litrów wody
    mięta najlepiej polna lub różne odmiany ogrodowej, ja miałam 3 rodzaje, ok 40 gałązek po 10-15 cm
    garść płatków hibiskusa, ok. 5-6 kwiatów
    2 płaskie łyżeczki kwasku cytrynowego
    1 kg cukru

Syrop miętowy z kwiatami hibiskusa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.
    1. Mięte i kwiaty myjemy. Wodę gotujemy z cukrem i kwaskiem cytrynowym.

    2. Do gorącej wody wkładamy miętę w całości razem z łodyżkami oraz płatki kwiatów. Zostawiamy na 16 do 24 godzin do namoczenia. Następnie odcedzamy, przelewamy do butelek lub słojów i pasteryzujemy przez 10 minut.

    3. Syrop jest słodki i bardzo orzeźwiający, podajemy na zimno z kostkami lodu i wodą lub w okresie jesienno - zimowym idealny do herbaty.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy