Orzeźwia i chłodzi....fantastyczny i prosty syrop miętowy jest idealny na upalne dni. Dzieciaki przez cały dzień serwują mi go z lodem i świeżymi płatkami kwiatów.
15 min
Składniki:
5 litrów wody
mięta najlepiej polna lub różne odmiany ogrodowej, ja miałam 3 rodzaje, ok 40 gałązek po 10-15 cm
garść płatków hibiskusa, ok. 5-6 kwiatów
2 płaskie łyżeczki kwasku cytrynowego
1 kg cukru
Syrop miętowy z kwiatami hibiskusa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.
1. Mięte i kwiaty myjemy. Wodę gotujemy z cukrem i kwaskiem cytrynowym.
2. Do gorącej wody wkładamy miętę w całości razem z łodyżkami oraz płatki kwiatów. Zostawiamy na 16 do 24 godzin do namoczenia. Następnie odcedzamy, przelewamy do butelek lub słojów i pasteryzujemy przez 10 minut.
3. Syrop jest słodki i bardzo orzeźwiający, podajemy na zimno z kostkami lodu i wodą lub w okresie jesienno - zimowym idealny do herbaty.
Komentarze