Syrop daktylowy/miodek daktylowy

0 (0 ocen)

  • 30 min

Idealny słodzik dla małych dzieciaczków, mogą spożywać już od 7 miesiąca życia.

  • 30 min

Składniki:

  • 1 szklanka daktyli BIO naturalnie suszonych bez pestek (około 100g)
    2 szklanki wody przegotowanej

Syrop daktylowy/miodek daktylowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wersja szybka:
    Daktyle zalewamy wodą i gotujemy na małym ogniu do miękkości. Następnie odstawiamy, do ostygnięcia i miksujemy. Daktylowy płyn można przecedzić przez gazę. Przelewamy do butelki.
  • 2. Wersja dłuższa:
    Daktyle zalewamy gorąca, przegotowaną wodą i odstawiamy na 3 godziny. Po tym czasie miksujemy, opcjonalnie przepuszczamy przez gazę. Przelewamy do butelki.

    Aby uzyskać miodek daktylowy, po ugotowaniu na miękko daktyle wyciągnąć i zmiksować bez wody na gładka masę.
    W wersji wolniejszej, po 3 godzinach odcedzić daktyle i zmiksować na gładką masę.

Porady

Przechowywać w lodówce około tygodnia.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy