Syrop cytrynowo-imbirowy

0 (0 ocen)

Domowe remedium na przeziębienie, bolące gardło czy kaszel. Imbir działa m.in. przeciwzapalnie, rozgrzewa i odkaża. Cytryna jest królową witaminy C.

Składniki:

  • 2 większe cytryny
    4-5cm lub na oko mały kawałeczek imbiru
    Słoiczek miodu - najlepszy od zaprzyjaźnionego pszczelarza

Syrop cytrynowo-imbirowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Cytrynę należy sparzyć i pokroić na plasterki, usunąć pestki.
    2. Imbir obrać ze skórki i zetrzeć na tarce o małych oczkach.
    3. Do wyparzonego słoika wlać trochę miodu ( ok.2-3 łyżek), ułożyć ciasno kilka plastrów cytryny, posypać imbirem.
    4. Ponownie polać miodem, ułożyć plasterki cytryny i posypać imbirem. Czynność powtarzać aż skończą nam się plasterki cytryny. Zalewamy wszystko większą ilością miodu.
    5. Zakręcić słoiczek i odstawić na dzień w chłodne miejsce.
    6. Przechowywać w lodówce.

Porady

Syrop można dodawać do ciepłej (nie gorącej!) herbaty lub wody. Można również pić po łyżeczce - profilaktycznie.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy