SYROP buraczany

4.51 (147 ocen)

  • 10 min

Z młodych buraczków dobrze jest zrobić sobie syrop buraczany. Wykorzystamy go do barwienia mas tortowych , bitej śmietany , napoi alkoholowych . Zastępuje melasę.

  • 10 min

Składniki:

  • 1 młody burak
    cukier 4-5 łyżek
    cukier waniliowy 1 łyżeczka ( opcjonalnie)
Wystaw ocenę:

4.51 (147 ocen)

Zobacz również:

Desery Przetwory

Syrop buraczany - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-0kdjpsl 1. Wybieramy młody , nieduży burak .
    Burak obieramy i ścieramy na tarce o drobnych lub średnicz oczkach.
    Starty burak wkładamy do słoiczka zasypujemy cukrem , przykrywamy.
    Możemy dosypać cukier waniliowy.
    Odstawiamy i trzymamy 24 godziny w temperaturze pokojowej , następnie przecedzamy.
    Uzyskany syrop wykorzystujemy do barwienia mas tortowych , bitej śmietany , dodatek do napojów alkoholowych , kawy , herbaty , może zastąpić nam miód .
    Przechowujemy w lodówce w zamkniętym słoiczku kilka dni.
    Może i więcej u minie szybko schodził więc nie wiem na pewno.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Buraki Melasa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować