Syrniki – rosyjskie placuszki twarogowe

0 (0 ocen)

  • 6 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Dziś zabieram Was w kulinarną podróż do naszych wschodnich sąsiadów. Kuchnia rosyjska jest bogata w historię i węglowodany. Z uwagi na wpływ kultury, religii i położenia geograficznego tego kraju, w kuchni rosyjskiej mieszają się najróżniejsze receptury, składniki i aromaty. Dlatego jest tak wyjątkowa, pełna domowych i wykwintnych dań. Pozornie bliska i dobrze nam znana, niemniej osnuta aurą tajemnicy. O syrnikach z pewnością większość z Was słyszało, ba może nawet miało okazję ich skosztować. Jeśli nie, to koniecznie musicie spróbować tych wyśmienitych, twarogowych placuszków, które swoją popularność zdobyły również na Białorusi czy Ukrainie. Sekretem delikatności tych placuszków jest dodanie do ciasta minimalnej ilości mąki. Wtedy są delikatne, puszyste i smakują obłędnie! Idealne na śniadanie czy deser. Doskonałe na ciepło i na zimno. Są ciekawym i jakże apetycznym akcentem w naszej codziennej kuchni.

  • 6 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 250 g twarogu zmielonego
    1 jajko
    1 łyżka cukru
    2 łyżeczki domowego cukru waniliowego
    około 80 g mąki pszennej *
    szczypta soli

    Dodatkowo

    olej rzepakowy do smażenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Bliny

Syrniki – rosyjskie placuszki twarogowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W misce łączymy ze sobą twaróg, jajko, cukier, pastę waniliową i sól. Dodajemy stopniowo mąkę i mieszamy do uzyskania jednolitego, miękkiego ciasta. Im mniej mąki, tym placuszki będą smaczniejsze. Dłonie oprószamy mąką i formujemy małe placuszki o grubości około 2 cm. Obtaczamy je lekko w mące.
    Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy placuszki z obu stron na rumiany kolor. Placuszki należy bardzo ostrożnie przewracać, ponieważ łatwo się rozpadają. Gotowe syrniki przekładamy na talerz. Można posypać cukrem pudrem, podać z domową konfiturą, owocami lub polane miodem. Nam najbardziej smakowały z kleksem gęstego jogurtu greckiego i sezonowymi owocami.

    Odnośniki

    * można zastąpić kaszą manną

Porady

podczas smażenia należy bardzo ostrożnie przewracać placuszki, gdyż łatwo się rozpadają

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Twaróg

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Rosyjska Smażenie Śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować