Sypane ciasto śliwkowe, łatwe i smaczne - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Składniki wszystkie suche w misce dobrze wymieszać, forma 30x25 cm z papierem do pieczenia, na dno formy wysypać część suchej mieszanki.
2.Poukładać połowę wypestkowanych umytych śliwek (do sypanego ciasta najlepsze owoce miękkie aby puściły sok w ciasto), posypać częścią suchej mieszanki, na wierzch pozostałe śliwki ułożyć.
3.Do reszty mieszanki suchej wsypać kakao i dobrze wymieszać, wszystko posypać na śliwki, łyżką delikatnie wygładzić wierzch, poukładać na wierzchu pokrojoną zimną margarynę.
4.Piekarnik nagrzany na 190C grzanie góra/dól, ciasto piec około 50-60 minut, ciasto dobrze wystudzić, najlepiej upiec wieczorem i do rana w chłodnym miejscu wystudzić, przed podaniem posypać pudrem cukrem .
Komentarze