Sypana szarlotka z imbirem

0 (0 ocen)

  • 10 min

To wspaniała alternatywa do tradycyjnej szarlotki. Dzieci same mogą zrobić ciasto, wystarczy przygotować im wcześniej masę z jabłek i wszystkie produkty.

  • 10 min

Składniki:

  • Ciasto:
    - 3/4 szklanki mąki żytniej pełnoziarnistej
    - 1/4 szklanki mąki krupczatki
    - 1/2 mąki pszennej tortowej
    - 1/4 szklanki płatków owsianych
    - 3/4 szklanki cukru
    - 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    - 2/3 kostki margaryny (prosto z lodówki)
    Nadzienie:
    - 1,5 kg obranych i pokrojonych w kostkę jabłek
    - 2 cm świeżego imbiru
    - 5 łyżek cukru
    - cukier waniliowy
    - pół szklanki wody
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Sypana szarlotka z imbirem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • sypana szarlotka 1. Jabłka gotujemy z wodą i obranym, startym imbirem. Po kilku minutach dosypujemy cukry i dobrze mieszamy. Gdy woda lekko odparuje, a jabłka się rozsypią (ja lubię gdy są wyczuwalne malutkie cząstki) wyłączamy i pozostawiamy do wystygnięcia.

    Wszystkie mąki, płatki, proszek i cukier bardzo dokładnie mieszamy.

    Blachę smarujemy tłuszczem i sypiemy bułką tartą. Na spód wysypujemy 1/3 objętości mieszanki mąk. Na tym rozsmarowujemy 1/2 masy z jabłek. Kolej na drugą 1/3 objętości mąk. Na to wykładamy resztę jabłek i ostatnią część mąk. Na wierzch ciasta układamy pokrojoną margarynę.

    Ciasto pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 180st.C ok 50-60 min. Gdy wystygnie posypujemy cukrem pudrem. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować