Szarlotka sypana

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Prosta,szybka,pyszna!

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 1 szklanka mąki pszennej
    1 szklanka kaszy manny
    3/4 szklanki cukru
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 cukier wanilinowy
    1,5 kg jabłek
    3/4 kostki bardzo zimnego masła
    cynamon

Szarlotka sypana - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie suche składniki mieszamy razem w misce (mąkę przesiewamy przez sitko). Jabłka obieramy i ścieramy na tarce z dużymi oczkami. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia. Suche składniki dzielimy na 3 części. Pierwszą część wysypujemy na dno tortownicy, następnie wykładamy połowę jabłek, posypujemy je cynamonem. Kolejno 2 część suchych składników i 2 część jabłek i cynamon. Na koniec ostatnia, trzecia część suchych składników. Masło ścieramy na tarce bądź kroimy i układamy na całej powierzchni ciasta. Zapiekamy 60 minut w temperaturze 180 stopni. Masło i suche składniki tworzą chrupiącą powłokę na cieście!

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy