Sypana szarlotka

0 (0 ocen)

  • 30 min

Szarlotka bez jajek, chrupiąca. Smakuje wybornie i bardzo szybko znika z talerza.

  • 30 min

Składniki:

  • Forma u mnie do pizzy
    Składniki:
    1 szklanka mąki tortowej
    1 szklanka cukru
    1 szklanka kaszy manny
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 cukier waniliowy
    1/2 kostki masła
    Tłuszcz do formy
    2 łyżki płatków migdałowych
    Masa jabłkowa:
    6 dużych, winnych jabłek
    2 czubate łyżki cukru
    1 płaska łyżeczka cynamonu
    1 mała cytryna
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Sypana szarlotka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie: mąkę, cukier, kaszę mannę, cukier waniliowy, proszek do pieczenia - wymieszać ze sobą. Jabłka obrać, pokroić w kostkę, przełożyć do garczka, podlać wodą, rozgotować, dodać cukier, obraną ze skórki i błonek cytrynę, gotować jeszcze 5 minut, wystudzić, dodać cynamon, wymieszać.
    Formę natłuścić, wysypać 1/2 sypkich składników, wysypać 1 łyżkę płatków migdałowych, ułożyć połowę masła w postaci wiórków. Następnie wyłożyć wystudzone jabłka, przykryć drugą połową sypkich składników, ułożyć pozostałe płatki migdałowe i płatki masła. Wstawić do podgrzanego piekarnika i piec w temp. 180 stopni 50 minut. Po wystudzeniu można posypać cukrem pudrem.

Porady

1.ilość cukru do jabłek można dodać według własnego smaku.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować