Sypana szarlotka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wykonanie: mąkę, cukier, kaszę mannę, cukier waniliowy, proszek do pieczenia - wymieszać ze sobą. Jabłka obrać, pokroić w kostkę, przełożyć do garczka, podlać wodą, rozgotować, dodać cukier, obraną ze skórki i błonek cytrynę, gotować jeszcze 5 minut, wystudzić, dodać cynamon, wymieszać.
Formę natłuścić, wysypać 1/2 sypkich składników, wysypać 1 łyżkę płatków migdałowych, ułożyć połowę masła w postaci wiórków. Następnie wyłożyć wystudzone jabłka, przykryć drugą połową sypkich składników, ułożyć pozostałe płatki migdałowe i płatki masła. Wstawić do podgrzanego piekarnika i piec w temp. 180 stopni 50 minut. Po wystudzeniu można posypać cukrem pudrem.
Porady
1.ilość cukru do jabłek można dodać według własnego smaku.
Komentarze