1 kg jabłek
1 szklanka mąki
1 szklanka kaszy manny
szklanka cukru
15 dag masła
2 łyżeczki proszku do pieczenia
łyżka cynamonu
Sposób przygotowania przepisu:
Sypana szarlotka
1.
Piekarnik nagrzać do 200*C, formę wysmarować tłuszczem i oprószyć bułka tartą.
Kaszę, mąkę, cukier i proszek do pieczenia dokładnie wymieszać, podzielić na 3 części. Jabłka obrać, zetrzeć na tarce i wymieszać z cynamonem. Tortownicę o średnie wielkości lub zwykłą blaszkę wysmarować grubo masłem (odstawić trochę masła na później) . Wsypać jedn ą część produktów na spód blaszki, przykryć połową jabłek, następnie wyłożyć 2 część produktów (trochę zostawić na koniec). Następnie rozłożyć pozostałe jabłka i resztę mieszanki. Na wierz ułożyć wiórki pozostawionego wcześniej masła. Piec ok. 60 min. w nagrzanym piekarniku, po upieczeniu ciasto ostudzić.
Ładowanie
Trwa ładowanie...
Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników
Musisz być zalogowany do serwisu, aby dodać zdjęcie
Komentarze