Przygotowanie jest bardzo proste, bo nie potrzeba wyrabiania, miksowania, ucierania. Ciasto wspaniale pachnie cynamonem i bosko się prezentuje. A w smaku rewelacja.
Sypana dynio-szarlotka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Składniki sypkie na ciasto razem dokładnie wymieszać i podzielić na 3 części.
Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach - jeśli jabłka bardzo soczyste - to nadmiar soku odlać. Dynię obrać, wydrążyć i również zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Starte jabłka i dynię wymieszać razem. Do jabłka i dyni dodajemy cukier, cynamon i wsypujemy suchą galaretkę - dokładnie mieszamy. Nadzienie dzielimy na 2 części.
Piekarnik w tym czasie nagrzewamy do ok.200 stopni.
Formę wykładamy papierem do pieczenia - dno i boki. Ja dodatkowo jeszcze papier natłuszczam. Do gotowej formy wykładamy następująco:
3 warstwa ciasta - równomiernie rozprowadzamy
na warstwę ciasta ścieramy lub kroimy masło / margarynę by przykryła nam cały wierzch. Gotowe ciasto wstawiamy do nagrzanego wcześniej piekarnika ( 200 stopni.) i pieczemy ok. 90 min. Po upieczeniu ciasto odstawiamy do całkowitego wystygnięcia a potem wierzch posypujemy cukrem pudrem.
Komentarze