Sycący hutspot

4.49 (180 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

  • 45 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Katarzyna i Jeroen Eijeriksowie zaprosili nas do Wrocławia na holenderski obiad.

  • 45 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • ● 1/2 kg ziemniaków
    ● 1/2 kg marchewek
    ● 4 średnie cebule
    ● 1/2 kg wędzonego surowego boczku
    ● sól, pieprz
    ● musztarda do smaku
Wystaw ocenę:

4.49 (180 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Sycący hutspot - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki obieramy, myjemy
    i kroimy w kawałki.
    Wkładamy do wysokiego
    garnka i zalewamy taką ilością
    osolonej wody, aby
    przykryć ziemniaki. Marchewki
    obieramy, myjemy
    i kroimy w cienkie plastry.
    Układamy na ziemniakach.
    Cebule obieramy i kroimy
    w plastry. Wykładamy na
    marchewkę.
  • 2. Warzywa dusimy, aż marchewka
    będzie miękka. Boczek
    kroimy w kostkę. Smażymy
    na patelni. Osączamy
    z tłuszczu i studzimy. Warzywa
    odcedzamy i rozgniatamy
    tłuczkiem do ziemniaków.
    Mieszamy z boczkiem.
    Doprawiamy do smaku.

Porady

Holendrzy podają do hutspota musztardę. W niektórych rejonach Holandii 10 minut przed końcem duszenia kładzie się na warzywa pęto wędzonej kiełbasy. Kiełbasę kroi się w kawałki podczas nakładania potrawy.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_10-2011

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Kuchnia holenderska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować