Sycący bogracz

4.5 (198 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

  • 1 godz. 30 min

Jestem studentką pedagogiki. Chętnie gotuję dla rodziców i brata, lubię wypróbowywać nowe przepisy. Bogracz to pyszna potrawa na zimowe dni, dodaje sił i energii.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • ● 1/2 kg polędwicy (np. ligawy)
    ● 2 czerwone papryki
    ● papryka chili (może być suszona)
    ● duży pomidor
    ● 2 ziemniaki
    ● 2 cebule
    ● 3 ząbki czosnku
    ● olej
    ● przyprawy: słodka mielona papryka, kminek, sól lub przyprawa uniwersalna, pieprz.
    Kluski: 10 dag mąki
    ● 2 jajka
    ● łyżka posiekanej natki
    ● sól
Wystaw ocenę:

4.5 (198 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Sycący bogracz - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Sycący bogracz 1. Cebule i czosnek drobno kroimy.
    Smażymy na 3 łyżkach oleju
    ok. 5 minut. Dodajemy dużą
    łyżkę mielonej papryki. Mieszamy,
    odstawiamy na 3 minuty.
  • Sycący bogracz 2. Mięso kroimy w kostkę, dodajemy
    do cebuli i czosnku,
    smażymy. Po ok. 30 minutach
    podlewamy małą ilością wody,
    odstawiamy na 3 minuty, dodajemy
    pokrojone papryki, pomidora
    bez skórki i chili. W razie
    potrzeby podlewamy wodą
    i gotujemy na małym ogniu ok.
    15 minut. Ziemniaki kroimy
    w kostkę i dodajemy do mięsa.
    Wlewamy t yle wody, by przykryła
    ziemniaki. Doprawiamy
    solą, pieprzem i kminkiem.
  • Sycący bogracz 3. Jajka rozkłócamy z 2-3 łyżkami
    wody, dodajemy natkę,Przyślij przepis 5
    sól i mąkę i mieszamy, by wtłoczyć
    jak najwięcej powietrza.
    Ciasto powinno mieć konsystencję
    gęstej śmietany. Gdy
    ziemniaki będą miękkie (po
    10-15 minutach), wlewamy ciasto
    cienką strużką, cały czas
    mieszając. Gotujemy 2 minuty
    i od razu podajemy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Papryka

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_02-2010

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować