Sycąca zupa fasolowa z chili i miesem

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Sycąca zupa fasolowa z mięsem i chili. Idealna na chłodne dni, mocno rozgrzewająca.

  • 2 godz.

Składniki:

  • 200 g czerwonej fasoli


    • cebula


    • 2 ząbki czosnku


    • czerwony strączek chili


    • 100 g marchewki


    • 250 g ziemniaków


    • 2 łyżki oleju


    • 100 g piersi z kurczaka


    • 100 g mielonej wołowiny


    • 2 łyżki koncentratu pomidorowego


    • sól morska


    • pieprz


    • 1 L bulionu wołowego


    • 250 g pomidorów bez skóry( z puszki)


    • tabasco


    • natka pietruszki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Sycąca zupa fasolowa z chili i miesem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Fasolę płuczemy, zalewamy dużą ilością zimnej wody i moczymy całą noc
  • 2. Następnego dnia zmieniamy wodę i gotujemy fasolę około godziny. Odcedzamy
  • 3. Cebulę i czosnek obieramy i siekamy. Strączek chili oczyszczamy z pestek i błon, myjemy i bardzo drobno siekamy. Marchewkę kroimy w drobną kostkę. Ziemniaki kroimy w niedużą kostkę jednakowej wielkości.
  • 4. W dużym garnku rozgrzewamy olej, szklimy na nim cebulę i czosnek. Surową szynkę kroimy w kostkę. Wrzucamy do cebuli pokrojone i mielone mięso, przesmażamy aż się zrumieni.
  • 5. Dodajemy koncentrat pomidorowy, przyprawiamy solą i pieprzem. Wkładamy posiekane chili, marchewkę i pokrojone ziemniaki, smażymy razem 5 minut
  • 6. Dodajemy bulion i odcedzoną fasolę. Rozgniatamy pomidory z puszki widelcem, również dodajemy do zupy. Przyprawiamy tabasco i gotujemy 40-50 min na wolnym ogniu pod przykryciem. W razie potrzeby podlewamy bulionem.
  • 7. Gorącą zupę przelewamy do talerzy , posypujemy natką pietruszki. Podajemy z bagietką.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować