Sycąca zupa fasolowa z chili i miesem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Fasolę płuczemy, zalewamy dużą ilością zimnej wody i moczymy całą noc
2.Następnego dnia zmieniamy wodę i gotujemy fasolę około godziny. Odcedzamy
3.Cebulę i czosnek obieramy i siekamy. Strączek chili oczyszczamy z pestek i błon, myjemy i bardzo drobno siekamy. Marchewkę kroimy w drobną kostkę. Ziemniaki kroimy w niedużą kostkę jednakowej wielkości.
4.W dużym garnku rozgrzewamy olej, szklimy na nim cebulę i czosnek. Surową szynkę kroimy w kostkę. Wrzucamy do cebuli pokrojone i mielone mięso, przesmażamy aż się zrumieni.
5.Dodajemy koncentrat pomidorowy, przyprawiamy solą i pieprzem. Wkładamy posiekane chili, marchewkę i pokrojone ziemniaki, smażymy razem 5 minut
6.Dodajemy bulion i odcedzoną fasolę. Rozgniatamy pomidory z puszki widelcem, również dodajemy do zupy. Przyprawiamy tabasco i gotujemy 40-50 min na wolnym ogniu pod przykryciem. W razie potrzeby podlewamy bulionem.
7.Gorącą zupę przelewamy do talerzy , posypujemy natką pietruszki. Podajemy z bagietką.
Komentarze