SYCĄCA ZUPA PĘCZAKOWA Z MIĘSEM

0 (0 ocen)

  • 60 min

Moja ulubiona zupa na chłodniejsze dni. Syci i daje mnóstwo energii. Bardzo pożywna i rozgrzewająca, podobna do gulaszowych węgierskich zup. Z kaszy pęczak mało gotujemy w naszych kuchniach, a warto częściej po nią sięgać. Z pajdą domowego chleba smakuje najlepiej!.

  • 60 min

Składniki:

  • Składniki:


    1 kopiasta szklanka kaszy pęczak, ok 30 dag
    1 czerwona papryka
    świeża natka pietruszki
    puszka czerwonej fasoli
    puszka kukurydzy
    1/2 kg mięsa z golonki
    2 cebule
    3-4 ząbki czosnku
    1/4 łyżeczki chili w proszku lub łyżka oliwy z chili
    czarny pieprz świeżo mielony
    sól najlepiej gruboziarnista
    2 koncentraty pomidorowe, lub gotowe sosy pomidorowe
    1/2 łyżeczki cukru
    oliwa lub smalec
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Sycąca zupa pęczakowa z mięsem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Pęczak wypłukać w zimnej wodzie, zalać 2 szklankami wody, lekko posolić i gotować przez ok 10-12 minut, wyłączyć, garnek nakryć pokrywką i odstawić na bok, aby pęczak wchłonął wodę.

    2. Na patelni blanszujemy drobno pokrojoną cebulę i czosnek.

    3. W dużym rondlu przesmażamy pokrojone w kostkę mięso, gdy się przyrumieni łączymy z cebulą i zalewamy ok. 3 litrami wody. Gotujemy razem przez 10-15 minut. Następnie dodajemy kaszę pęczak oraz przyprawy. Do gotującego wywaru dodajemy kolejno paprykę pokrojoną w kostkę, odcedzoną fasolę i kukurydzę.

    4. Na sam koniec dodajemy koncentrat pomidorowy oraz chili, dobrze doprawiamy do smaku. Zupę podajemy gorącą ze świeżą natką pietruszki i domowym chlebem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Chili Kasza pęczak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować