Domowy twarożek

0 (0 ocen)

Nie ma nic lepszego jak wyroby własnej roboty, świeże, bez konserwantów, zdrowe:)

Składniki:

  • 4-5 litrów mleka swojskiego
    sitko o bardzo małych oczkach lub pielucha tetrowa

Domowy twarożek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mleko przelej do wiadereczka, odstaw w ciepłe miejsce na ok. 3-4dni (zależy od temperatury) do momentu aż się zsiądzie. Po tym czasie będzie widać jak oddzieliła się śmietana a zsiadłe mleko.
  • 2. Zsiadłe mleko przelewamy do garnka, podgrzewamy na małym ogniu ok 30min. , od czasu do czasu mieszając.
  • 3. Po tym czasie pozostaw do ostygnięcia.
  • 4. Wykładamy na sitko o małych oczkach lub pieluche tetrową, tak aby odcedzić serwatkę.

Porady

Śmietanę można oddzielić i zrobić masło. Zsiadle mleko można również zalać wrzątkiem wody, nie trzeba podgrzewać.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy