Swojski tort

  • wyświetlono: 589 |
  • dodany do książki kucharskiej: 2 |
  • polecenia: 0

Ten tort, to połączenie zwykłego, pulchnego biszkoptu-nasączonego herbaciano cytrynowym ponczem i prostego budyniowego kremu. Dżem i dekoracja, jest całą prostą, atrakcją-tego smakołyku. Tort wykonałam na urodziny męża, a teraz jest moim tysięcznym dodanym przepisem:)

123
  • 14 porcje
  • 60min
  • Łatwy

Składniki

Biszkopt:
6 jajek
3/4 szklanki cukru
3/4 szklanki mąki pszennej
3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
1 cukier waniliowy
szczypta soli
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Krem:
4 szklanki mleka
1 i 1/4 szklanki mąki pszennej
1 szklanka cukru
2 cukry waniliowe
500 g. masła roślinnego
sok z 2 cytryn
Poncz:
3 szklanki wrzącej wody
1 torebka herbaty
sok z 1 cytryny
3 łyżki cukru
1 cukier waniliowy
Dodatkowo:
2 szklanki dżemu brzoskwiniowego
5-6 herbatników pokruszonych
tortownica wyłożona papierem, a boki posmarowane tłuszczem i osypane bułką tartą-średnica 24 cm.
dowolne ozdoby-u mnie: ozdoby cukrowe,posypki cukrowe

Polecane:


Sposób przygotowania przepisu:

Swojski tort

  • jk1. Białka ubijam ze solą na sztywno, dodaje cukier i cukier waniliowy, ubijam, dodaje żółtka, ubijam, dodaje zmieszane mąki z proszkiem do pieczenia, mieszam.
  • jk2. Ciasto wykładam do tortownicy, piekę ok. 1 godziny w temperaturze 180 stopni. Studzę. Ja piekę biszkopt dzień wcześniej niż składanie całości.
  • jk3. 3 szklanki mleka doprowadzam do zagotowania, wlewam do niego zmiksowaną mąkę z pozostałym mlekiem, cukrem i cukrem waniliowym, mieszam, gotuję budyń. Studzę. Masło ucieram do białości, dodaję porcjami budyń, ucieram, doprawiam sokiem z cytryny. Dodam tylko, że masło i budyń musi mieć tą samą temperaturę, bo inaczej krem może się zważyć.
  • jk4. Wrzątkiem zalewam herbatę, po 10 minutach wyjmuję herbatę, dodaję cukier, cukier waniliowy i sok z cytryny, mieszam. Studzę. Biszkopt kroję na trzy części, pierwszą część ponczuję, nakładam porcję kremu i szklankę dżemu, na dżem, nakładam drugą część biszkoptu poczuję, nakładam porcję kremu i pozostały dżem, na dżem kładę trzecią część biszkoptu, ponczuję i cały tort smaruje kremem-pozostawiam trochę kremu do dekoracji.
  • jk5. Boki tortu osypuję pokruszonymi herbatnikami, tort dekoruje pozostałym kremem i ozdobami cukrowymi. Tort wstawiam do lodówki na dwie godziny. Podaję:)

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tortbiszkoptkrem budyniowy
 

Komentarze

Podobne przepisy

Tort czekoladowy

Dodane przez: Marta199401

Tort czekoladowy

Pyszny czekoladowy tort na każdą...

Tort porzeczkowy

Dodane przez: ewaeu

Tort porzeczkowy

To jest tort imieninowy dla mojej...

tort miodowy

Dodane przez: Elwira

Tort miodowy

Tort miodowy przygotowałam na urodziny...

Tort kajmakowy

Dodane przez: Elisa

Tort kajmakowy

Pyszny kajmakowy tort idealny będzie...

Tort Rafaello

Dodane przez: Wędrówki po kuchni

Tort Rafaello

Kolejny rok za nami! Kilka dni...

TORT ''WALENTYNKA''

Dodane przez: Babcia Tereska

TORT ''WALENTYNKA''

Tort okazjonalny na Walentynki....