Swojski tort

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Ten tort, to połączenie zwykłego, pulchnego biszkoptu-nasączonego herbaciano cytrynowym ponczem i prostego budyniowego kremu. Dżem i dekoracja, jest całą prostą, atrakcją-tego smakołyku. Tort wykonałam na urodziny męża, a teraz jest moim tysięcznym dodanym przepisem:)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Biszkopt:
    6 jajek
    3/4 szklanki cukru
    3/4 szklanki mąki pszennej
    3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
    1 cukier waniliowy
    szczypta soli
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    Krem:
    4 szklanki mleka
    1 i 1/4 szklanki mąki pszennej
    1 szklanka cukru
    2 cukry waniliowe
    500 g. masła roślinnego
    sok z 2 cytryn
    Poncz:
    3 szklanki wrzącej wody
    1 torebka herbaty
    sok z 1 cytryny
    3 łyżki cukru
    1 cukier waniliowy
    Dodatkowo:
    2 szklanki dżemu brzoskwiniowego
    5-6 herbatników pokruszonych
    tortownica wyłożona papierem, a boki posmarowane tłuszczem i osypane bułką tartą-średnica 24 cm.
    dowolne ozdoby-u mnie: ozdoby cukrowe,posypki cukrowe
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Torty Biszkopty

Swojski tort - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • jk 1. Białka ubijam ze solą na sztywno, dodaje cukier i cukier waniliowy, ubijam, dodaje żółtka, ubijam, dodaje zmieszane mąki z proszkiem do pieczenia, mieszam.
  • jk 2. Ciasto wykładam do tortownicy, piekę ok. 1 godziny w temperaturze 180 stopni. Studzę. Ja piekę biszkopt dzień wcześniej niż składanie całości.
  • jk 3. 3 szklanki mleka doprowadzam do zagotowania, wlewam do niego zmiksowaną mąkę z pozostałym mlekiem, cukrem i cukrem waniliowym, mieszam, gotuję budyń. Studzę. Masło ucieram do białości, dodaję porcjami budyń, ucieram, doprawiam sokiem z cytryny. Dodam tylko, że masło i budyń musi mieć tą samą temperaturę, bo inaczej krem może się zważyć.
  • jk 4. Wrzątkiem zalewam herbatę, po 10 minutach wyjmuję herbatę, dodaję cukier, cukier waniliowy i sok z cytryny, mieszam. Studzę. Biszkopt kroję na trzy części, pierwszą część ponczuję, nakładam porcję kremu i szklankę dżemu, na dżem, nakładam drugą część biszkoptu poczuję, nakładam porcję kremu i pozostały dżem, na dżem kładę trzecią część biszkoptu, ponczuję i cały tort smaruje kremem-pozostawiam trochę kremu do dekoracji.
  • jk 5. Boki tortu osypuję pokruszonymi herbatnikami, tort dekoruje pozostałym kremem i ozdobami cukrowymi. Tort wstawiam do lodówki na dwie godziny. Podaję:)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

4.47 (147 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

tort drip

To może cię zainteresować