REKLAMA

Swojski mielony z czosnkowymi ziemniakami i sosem z grzybów leśnych

wyświetlono: 376 | dodany do książki kucharskiej: 4 | polecenia: 1

Tak długo robiłam różności z mięs , że zapomniałam o zwykłym , a może nawet niezwykłym mielonym . Mąż nie wytrzymał i na niedziele zażyczył sobie swojskiego mielonego:) Zjeść w gościach , a domu , to podobno co innego:) Na ten klasyk przepisów jest wiele , a to mój domowy przepis.

opublikowany: 05.05.2020
Udostępnij Pinterest
  • dla 6 osób
  • 60 min
  • Łatwy

Składniki:

  • Kotlety:
    500 g. mięsa mielonego z szynki
    1 cebula
    1 łyżka masła
    1 kajzerka
    1 szklanka mleka
    2 jajka
    2 łyżki bułki tartej
    po 2 szczypty soli, przyprawy do mięs, pieprzu
    Ziemniaki:
    1,5 kg. ziemniaków
    4 ząbki czosnku
    2 łyżki masła
    woda
    sól do smaku
    Sos:
    300 g. grzybów leśnych-mrożonych
    1 cebula
    2 łyżki masła
    1/2 szklanki śmietany ukwaszonej 15%
    2 szklanki bulionu warzywnego
    1 łyżka mąki pszennej
    1 łyżka koperku
    2 listki laurowe
    po 5 ziaren ziela angielskiego i pieprzu
    sól i pieprz do smaku
    Dodatkowo:
    kiszone ogórki
    zielenina do posypania
    olej do smażenia
    3-4 łyżki bułki tartej
Ocena:

(średnia 5 z 198 głosów)

Kuchnia:

Okazje:

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Sposób przygotowania:

  • Swojski mielony z czosnkowymi ziemniakami i sosem z grzybów leśnych 1. Zaczynam od sosu. Na maśle szklę pokrojoną w kostkę cebulę , dodaje rozmrożone grzyby , podsmażam , dodaję bulion, listki laurowe, ziarna ziela i pieprzu , nakrywam, duszę ok. 10 minut. Następnie dodaje koperek , zaprawiam sos śmietaną zmieszaną z mąką , gotuję 3-4 minuty , próbuję doprawiam solą i pieprzem .
  • Swojski mielony z czosnkowymi ziemniakami i sosem z grzybów leśnych 2. Ziemniaki obieram , myję, zalewam woda w garnku, dodaję obrany i pokrojony w plasterki czosnek , sól , gotuję do miękkości ok. 20 minut , odcedzam, dodaję masło , ubijam tłuczkiem.
  • Swojski mielony z czosnkowymi ziemniakami i sosem z grzybów leśnych 3. Gdy tylko ziemniaki zostają nastawione , ja robię kotlety. Na maśle szklę pokrojoną w kosteczkę cebulę , dodaję do namoczonej wcześniej w mleku i odciśniętej bułki. Do całości dodaję mięso, jajka, bułkę tartą , doprawiam solą, przyprawą do mięs, pieprzem , wyrabiam całość na jednolitą masę. z masy formuje kotlety , tym razem wyszło mi 7 , otaczam w bułce tartej , smażę na oleju , na bardzo małym płomieniu , z obu stron na złoto.
  • Swojski mielony z czosnkowymi ziemniakami i sosem z grzybów leśnych 4. Ziemniaki, sos grzybowy , mielonego podaję w towarzystwie kiszonego ogórka i zieleniny.

Porady

Nigdy nie trzymam się tak ściśle przepisu , czasem zmieniam mięso na inne . Czasem jako dodatek nie jest to ogórek kiszony , tylko np. sałatka z kiszonej kapusty. Sos grzybowy możemy zamienić na pieczarkowy lub po prostu możemy wcale go nie robić.

Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Swojski mielony z czosnkowymi ziemniakami i sosem z grzybów leśnych Dodane przez: AnetaJ


Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: Bożena Z. ja.

Gulasz z grzybów leśnych z ziemniakami

grzyby lesne z ziemniakami-polecam smaczny , sycący , rozgrzewający obiad!

kategoria: Dania główne gulasz opublikowany: 15.09.2019 | wyświetlono: 384 Książki kucharskie: 1 | Polecenia: 0

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE