Dziś podam wam przepis na makaron z żółtek, jest przy nim sporo pracy, ale warto - smak nie do opisania. Musicie sami spróbować i ocenić czy warto, ja jestem zachwycona.
60 min
Dla 8 osób
Łatwy
Składniki:
2 szklanki mąki tortowej,
5 żółtek,
1 całe jajko,
0,5 łyżeczki soli,
12 g masła.
Swojski makaron z żółtek i jednego jajka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do miski dodać mąkę i żółtka, wyrabiając dodać jedno całe jajko. Całość ugnieść - wyrobić do połączenia się mąki z jajkami.
2.Następnie dodać masło o temperaturze pokojowej. Wyrobić całość z masłem na gładką masę.
3.Na stolnicy lub stole wysypać mąkę, położyć połowę ciasta.
4.Dokładnie rozwałkować na bardzo cieniutki placek. Obsypać obficie mąką gotowy placek.
5.Zwinąć w rulon, można wcześniej rozwałkowany przeciąć na pół aby makaron był krótszy. Na desce położyć rulon i nożem ucinać dowolną grubość makaronu.
6.Tak przygotowany makaron rozłożyć na ściereczce.
7.Do garnka wlać wodę, posolić wrzucać gotowy makaron. I od czasu wypłynięcia na wierzch gotować na wolnym ogniu około 15 minut.
8.Przelać na durszlak i za hartować zimną wodą.
9.Podawać kto z czym lubi u mnie na zamówienie męża z czarniną.
Komentarze