Swojski makaron z żółtek i jednego jajka

2 (1 ocen)

  • 60 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Dziś podam wam przepis na makaron z żółtek, jest przy nim sporo pracy, ale warto - smak nie do opisania. Musicie sami spróbować i ocenić czy warto, ja jestem zachwycona.

  • 60 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 szklanki mąki tortowej,
    5 żółtek,
    1 całe jajko,
    0,5 łyżeczki soli,
    12 g masła.
Wystaw ocenę:

2 (1 ocen)

Zobacz również:

Dania z makaronem

Swojski makaron z żółtek i jednego jajka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • makaron 1. Do miski dodać mąkę i żółtka, wyrabiając dodać jedno całe jajko. Całość ugnieść - wyrobić do połączenia się mąki z jajkami.
  • makaron 2. Następnie dodać masło o temperaturze pokojowej. Wyrobić całość z masłem na gładką masę.
  • makaron 3. Na stolnicy lub stole wysypać mąkę, położyć połowę ciasta.
  • makaron 4. Dokładnie rozwałkować na bardzo cieniutki placek. Obsypać obficie mąką gotowy placek.
  • makaron 5. Zwinąć w rulon, można wcześniej rozwałkowany przeciąć na pół aby makaron był krótszy. Na desce położyć rulon i nożem ucinać dowolną grubość makaronu.
  • makaron 6. Tak przygotowany makaron rozłożyć na ściereczce.
  • makaron 7. Do garnka wlać wodę, posolić wrzucać gotowy makaron. I od czasu wypłynięcia na wierzch gotować na wolnym ogniu około 15 minut.
  • makaron 8. Przelać na durszlak i za hartować zimną wodą.
  • makaron 9. Podawać kto z czym lubi u mnie na zamówienie męża z czarniną.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Makaron

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować