Swojski chleb na serwatce według przepisu cioci Stasi

4.33 (3 ocen)

  • 45 min
  • Dla 4 osób
  • Średni

Dzisiaj przestawiam najlepszy swojski chleb na serwatce według przepisu cioci Stasi. Przepis przekazywany jest z pokolenia na pokolenie. To prawdziwy swojski chleb, taki jak kiedyś piekły nasze prababcie. Jest pyszny z chrupiącą skórką, zawsze wychodzi, polecam!

  • 45 min
  • Dla 4 osób
  • Średni

Składniki:

  • 4 szklanki mąki żytniej typu 500
    4 szklanki mąki pszennej
    1 łyżka soli
    3-4 łyżki mleka
    pół kostki drożdży (5 dkg)
    pół łyżeczki cukru
    3/4 litra serwatki
Wystaw ocenę:

4.33 (3 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo

Swojski chleb na serwatce według przepisu cioci stasi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przesiać 4 szklanki mąki żytniej i 3,5 szklanki mąki pszennej z 1 łyżką soli. Dokładnie wymieszać składniki. Zrobić dołek w mące, rozkruszyć pół kostki drożdży, zasypać cukrem (pół łyżeczki), dodać do drożdży 3-4 łyżki letniego mleka.

    Serwatkę lekko podgrzać, wlać do miski i wszystko wymieszać. Jeśli ciasto jest za rzadkie i przykleja się do miski dodać jeszcze około pół szklanki mąki pszennej. Ciasto wyrobić, następnie przykryć ściereczką, chleb powinien ruszać się około pół godziny.
    Jak wyrośnie ponownie wyrobić ciasto i ułożyć na blasze (wymiary blaszki 24/35 cm). Poczekać ponownie, aż ciasto podwoi swoją objętość.
  • 2. Nagrzać piekarnik wcześniej do 100 stopni C. Przed włożeniem do piekarnika chleb posmarować wodą (użyć do tego zwykłego pędzelka) i posypać makiem.
    Chleb włożyć do piekarnika i zwiększyć temperaturę do 180 stopni C. Chleb piec około godziny. Po upieczeniu chleb posmarować ponownie wodą i włożyć ponownie do wyłączonego piekarnika na około 10 minut.

    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować