3-4 filety śledziowe
po 1/3 szkl.octu i oleju (do marynowania śledzi),
3-4 ziemniaki
2 małe buraki
1/2 pora
garść kiełków rzodkiewki
sos (wersja1):
3 łyżki octu
3 łyżki oliwy
sól i pieprz
sos (wersja2):
100 g jogurtu naturalnego
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka szczypiorku
1 łyżeczka koperku
Sposób przygotowania przepisu:
Swojska sałatka ziemniaczna
1.
Płaty śledziowe moczymy w wodzie przez 4-5 godziny, aby wypłukać posmak soli (można też użyć gotowych filetów śledziowych w oleju). Następnie śledzie kroimy na mniejsze kawałki skrapiamy octem i olejem i odstawiamy na przynajmniej godzinę.
Ziemniaki gotujemy, studzimy i kroimy w grube plastry. Buraki kroimy na ćwiartki i pieczemy w 180 stopniach przez 20-25 minut. Upieczone obieramy i kroimy na plastry. Pora kroimy w pióra.
Na talerzu układamy na przemian plastry ziemniaków, śledzia,buraków, pokrojonego pora oraz posypujemy kiełkami rzodkiewki. Całość polewamy sosem (do wyboru 2 wersje sosu)
sos 1: Mieszamy ocet, olej, szczyptę soli oraz pieprzu
lub
sos 2:
Mieszamy jogurt z czosnkiem przeciśniętym przez praskę, dodajemy posiekany koper i szczypior, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Ładowanie
Trwa ładowanie...
Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników
Musisz być zalogowany do serwisu, aby dodać zdjęcie
Komentarze