Swojska kiełbasa

1 (1 ocen)

  • 1 godz. 20 min

domowe wędlinki

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • 1200 g wieprzowiny (łopatka)
    500 g podgardla
    350 g słoniny
    20 g czosnku
    pół szkl wody
    1 łyżka soli
    1 łyżka soli peklowej
    pieprz
    pieprz ziołowy
    3 łyżeczki cukru
    szczypta mielonego ziela angielskiego
    1 łyżka suszonego kopru
    gałka muszkatołowa
    1 łyżka majeranku


Wystaw ocenę:

1 (1 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Swojska kiełbasa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso i słoninę zemleć w maszynce o dużych oczkach, dodać przyprawy i wodę, masować przez co najmniej 30 min.
    Nałożyć na maszynkę lejek do kiełbas , przygotowane jelita nałoży na lejek zwilżony oliwą.
    Nadziać kiełbasy, uformować kiełbaski ok 20 cm.
    Tak przygotowane kiełbasy zawiesić na pręty do wędzenia .
    Wędzić przez ok 2,5- 3 godziny w niezbyt gorącej wędzarni.

    Tak uwędzoną kiełbasę należy sparzyć w wodzie w temp 85 st przez ok 20-25 min
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować