Świnka z butelki w galarecie

  • wyświetlono: 13536 |
  • dodany do książki kucharskiej: 14 |
  • polecenia: 0

Przygotowanie galarety mięsnej w zwykłej butelce po mleku oraz odpowiednie udekorowanie daje czasem zaskakujące efekty

anta19
  • 180min

Składniki

Połówka kurczaka,
2 marchewki,
kawałek selera, pora, pietruszki,
żelatyna na 2,5 litra,
sól, pieprz, przyprawa maggi
3 jajka ugotowane na twardo
1 szklanka mrożonego groszku

do dekoracji
3 plasterki szynki
1 oliwka
sałata

Sposób przygotowania przepisu:

Świnka z butelki w galarecie

  • 1. Aby przygotować prosiaczka potrzebujemy plastikową butelkę po mleku, którą przycinamy nożyczkami, tak aby odciąć dno w pozycji leżącej. Lepiej obciąć mniej niż więcej, aby prosiaczek nie był za płaski.
  • 2. Umytego kurczaka oraz umyte i obrane warzywa zalewamy zimną wodą i gotujemy. Dodajemy pieprz, następnie solimy.
    Kiedy wszystko będzie dość miękkie wyjmujemy z wywaru i czekamy aż lekko przestygnie.
    Sprawdzamy w tym czasie czy wywar jest dość aromatyczny Jeżeli nie to doprawiamy do smaku solą, pierzem i maggi. Ostatecznie wywaru powinno być 2 litry.
    Ostudzone mięso kroimy w drobne kawałki, natomiast warzywa i jajka w drobną kostkę.
    Groszek gotujemy w osolonej wodzie (nie należy go rozgotować).

    Żelatynę zalewamy 1 szklanką wrzącego wywaru i rozpuszczamy.

    Do wywaru wrzucamy mięso, warzywa, jajka pokrojone w kostkę oraz żelatynę.
  • 3. Do przyciętej butelki i zakręconej nalewamy gotową galaretę. Z podanych proporcji zalejemy 2 butelki i jeszcze trochę zostanie na mniejsze miseczki. Gdy galareta się stężeje lekko rozcinamy butelkę i wyjmujemy prosiaczka. Ryjek trzeba będzie przyciąć, gdyż wyjdzie zbyt długi ;-). Następnie z plasterka szynki wykrawamy kółko na ryjek, możemy sobie pomóc literatką, dziurki w nosie wycinamy słomką do napojów. Wycięty plasterek przykładamy do ryjka, powinien przykleić się bez problemu, w dziurki wkładamy ziarenka pieprzu lub ziela angielskiego. Oczy możemy zrobić z oliwek nadziewanych czymś, przepoławiamy je na pół. Uszy robimy również z szynki, musimy wyciąć trójkąt prostokątny i zwinąć go, następnie naciąć nożem galaretkę i włożyć uszy. Prosiaczka podawać na liściach sałaty.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniazdrowie_na_talerzu

Komentarze

Podobne przepisy

Szynka w galarecie z szynkowara

Dodane przez: Joanna Kryla

Szynka w galarecie z szynkowara

Smaczna domowa szyneczka, bardzo...

szynka w galarecie=++++

Dodane przez: Konto nieaktywne

Szynka z jajkiem w galarecie

Łatwa w przygotowani przekąska....

image-24khkqr

Dodane przez: agusia06

szynka w galarecie z twarogiem

idealne danie na imprezę, do zimnej...

Roladki z szynki w galarecie

Dodane przez: bronislawa70

Roladki z szynki w galarecie

Przekąska na zimno.

Roladki z szynki w galarecie

Dodane przez: bogusia82

Roladki z szynki w galarecie

Roladki możemy przyrządzić na sylwestra...

jajko i warzywa w galarecie

Dodane przez: Konto nieaktywne

Jajko z warzywami w galarecie

.Moi goście lubią galaretkowe dania...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE