Świeża sałatka w jajecznym sosie

0 (0 ocen)

  • 15 min

Sałata jest doskonałym dodatkiem do dań mięsnych.

  • 15 min

Składniki:

  • główka sałaty zwykłej lub lodowej
    3 jaja
    3 łyżki jogurtu naluralnego
    2 łyżki śmietany
    ocet ok. pół łyżeczki
    cukier
    sól
    pieprz
    szczypiorek

Świeża sałatka w jajecznym sosie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Sałatę myjemy i każdy z listków dzielimy na małe kawałeczki. Układamy na oddzielnych talerzykach w ilości zależnej od liczby osób zasiadających do stołu.
  • 2. Jaja gotujemy na twardo i po ugotowanu oddzielamy białka od żółtek.
  • 3. Żółtka ucieramy z cukerm, solą, octem i śmietaną wymieszaną z jogurtem.
  • 4. Białka siekamy w kosteczkę i wsypujemy do sosu z żółtek. Doprawiamy do smaku.
  • 5. Tak przygotowanym sosem polewamy rozłożoną na talerzykach sałatę. Całość posypujemy szczypiorkiem lub inna zieleniną.

Porady

Sałaty nigdy nie kroję nożem, staram się ją rwać ręcznie, co zapobiega utracie cennych witamin.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy