PrzyslijPrzepis.plhttp://www.przyslijprzepis.pl/images/logo.png19874Świeczniki z piernikahttps://www.przyslijprzepis.pl/media/cache/default_view/uploads/media/recipe/0008/27/piernikowe-swieczniki.jpeg46083456http://www.przyslijprzepis.pl/przepis/swieczniki-z-piernika
600 g mąki
1 jajko
250 g sztucznego miodu
250 g margaryny
100 g cukru
2 łyżki kakao
Przyprawa do piernika
Na lukier
2 średnie białka
ok 30-35 dkg cukru ( ilość zależna od wielkości białek )
Sposób przygotowania przepisu:
Świeczniki z piernika
1.
Miód, margarynę i cukier rozpuścić. W międzyczasie do mieszanki dodać przyprawę do piernika i kakao. Całość dobrze wymieszać i przestudzić. Do zimnej mieszanki dodać jajko i rozmieszać. Mąkę przesiać, dodać rozpuszczoną mieszankę i wyrobić ciasto. Owinąć folią i schłodzić w lodówce ok. godziny. Ciasto podzielić na pół rozwałkować na około 8mm i wykrawać kształty. Na duży piernik potrzebujemy okrąg wielkości średniego talerza. Za pomocą małej świeczki typu tealight zaznaczamy miejsca gdzie będą umieszczone i wycinamy koła odrobinę szersze od świeczki. Na papierze malujemy sobie kształt małych domków oraz choinek- wycinamy wzory i przykładamy do ciasta. Wykrawamy kształt domków. Wszystkie elementy świecznika umieszczamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 12-14 min w 180 stopniach. Po wyjęciu zostawiamy na blaszce aż wystygną i stwardnieją.
Na małe pierniki – świeczniki potrzebujemy dwa szablony gwiazdki, jeden większy a drugi nieco mniejszy. Wycinamy wzory i przykładamy do ciasta- zaznaczamy i wycinamy miejsce na świeczki. Wycinamy i układamy na blaszce- pieczemy. Gotowe także zostawiamy do ostudzenia.
2.
Upieczone i ostudzone pierniki dekorujemy lukrem na bazie białka i cukru pudru. Białka miksujemy z cukrem aż uzyskamy odpowiedniej gęstości lukier. Na 2 białka potrzebujemy ok. 30-35 dkg cukru pudru. Zależy wszystko od wielkości białek. Do konturów i dekoracji potrzebujemy bardziej gęstego lukru a do wypełnienia nieco rzadszego – spływającego z łyżki.
Duży piernik w pierwszej kolejności zaznaczamy dookoła gęstym lukrem i wypełniamy w środku rzadkim. Świeczki wkładamy na wyznaczone miejsca. Tak przygotowany piernik odkładamy najlepiej na całą noc, aby dobrze wysechł. Następnego dnia gęstszym lukrem dekorujemy małe domki oraz choinki (odstawiamy na około godzinę aby lukier dobrze zastygł) a następnie za pomocą bardzo gęstego lukru z wody i cukru pudru przyklejamy do piernika.
W podobny sposób dekorujemy małe świeczniki gwiazdki. Aby skleić dużą gwiazdę z małą używamy lukru na bazie wody i cukru pudru.
Gęsty lukier
Do kopiatej łyżki cukru pudru dodajemy odrobinkę wody aż uzyskamy bardzo gęsty lukier. Takim smarujemy środek dużej gwiazdy i przyklejamy na nią małą gwiazdę ze świeczką
Ładowanie
Trwa ładowanie...
Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników
Musisz być zalogowany do serwisu, aby dodać zdjęcie
Komentarze