" Świderki z warzywami w maślanym sosie "

4.5 (158 ocen)

  • 30 min

Pyszny makaron z warzywami w delikatnym maślanym sosie.

  • 30 min

Składniki:


  • - makaron świderki - 250 g
    - marchew - 300 g
    - pietruszka - 100 g
    - seler - 100 g
    - cukier - 3 łyżki
    - masło - 120 g

    - mąka - 2 łyżki
    - sok z cytryny - 1 łyżeczka
    - sól - 1 szczypta
    - pieprz - 1 szczypta
Wystaw ocenę:

4.5 (158 ocen)

" świderki z warzywami w maślanym sosie " - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Warzywa obieramy , kroimy w zapałki.

    Gotujemy ok.25 minut w wodzie z dodatkiem cukru i szczypty soli.

    Makaron gotujemy al dente.

    2 łyżki masła rozgrzewamy w garnku.

    Dodajemy mąkę.

    Gdy już będzie żółta, wlewamy powoli wodę
    (2 szklanki) ciągle mieszając.

    Gotujemy 5 min.

    Sos przyprawiamy solą, pieprzem i sokiem z cytryny.

    Odstawiamy z ognia.

    Dodajemy resztę masła dokładnie mieszając.

    Wrzucamy ugotowane warzywa o dokładnie mieszamy.

    Podajemy na gorąco razem z makaronem.

    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Makaron Warzywa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować