Świderki z szynką i jarmużem

0 (0 ocen)

Makaron z papryką, szynką i jarmużem do przygotowania w kilka chwil. Smaczny, kolorowy i pożywny

Składniki:



  • 6 liści jarmużu
    150 g szynki gotowanej
    0,5 żółtej papryki
    0,5 pomarańczowej papryki
    kawałek pora
    1 łyżka masła
    250 g makaronu
    200 g śmietany 30%
    sól i biały pieprz do smaku
    2 duże szczypty ziół prowansalskich
    2 duże szczypty świeżo startej gałki muszkatołowej

Świderki z szynką i jarmużem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.
    Jarmuż oberwać z łodyżek i umyć. Wrzucić na wrzątek, po 3 minutach odcedzić.

    Na łyżce masła podsmażyć posiekanego pora i obie papryki pokrojone w kostkę.

    Szynkę pokroić w plasterki a następnie w kostkę. Wrzucić do warzyw w rondlu, chwilę razem smażyć na małym ogniu.

    Dodać wcześniej przygotowany jarmuż, wlać śmietankę, wsypać zioła i gałkę i dusić 5 minut pod przykryciem.

    W międzyczasie ugotować makaron, odcedzony wrzucić do rondla i wymieszać. Całość doprawić solą i pieprzem wg smaku. Rozłożyć na talerze, można posypać żółtym tartym serem (córka tak właśnie uwielbia ;)

Komentarze

Podobne przepisy