Bardzo smaczne i mega szybkie danie.Smakuje nawet osobom które nie przepadają za szpinakiem.
20 min
Składniki:
400 g makaronu świderki (lub innego grubego)
op szpinaku mrożonego
10 dkg sera żółtego w kawałku (najlepiej gouda )
5 łyżek śmietany 12 %
1 średni ząbek czosnku
1 mała cebulka
gałka muszkatołowa
pieprz
sól
olej
Świderki z sosem szpinakowo serowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Makaron gotujemy w osolonej wodzie.W międzyczasie pod przykryciem na patelni rozmrażamy szpinak,gdy woda odparuje przyprawiamy solą,pieprzem i gałką muszkatołową oraz przeciśniętym przez praskę czosnek. Na osobnej patelni na oliwie rumienimy cebulkę,gdy się zeszkli dodajemy do szpinaku.Następnie do szpinaku dajemy śmietanę,mieszamy wszystko razem aż się połączy,na samym końcu wrzucamy potarty na tarce żółty ser. Makaron dodajemy do powstałego sosu,mieszamy .Smacznego
Komentarze