Makaron świderki z sosem mięsnym

0 (0 ocen)

Prosta, pożywna i rozgrzewająca propozycja na jesienny obiad lub kolację.

Składniki:

  • składniki na sos:
    1 kg mięsa mielonego u mnie z dziczyzny, można zastąpić wołowiną
    1,5 kg podłużnych pomidorów, można użyć pelati z puszki
    250 g pieczarek lub grzybów leśnych
    łyżka masła
    cebula
    seler naciowy
    2 papryczki peperoncini
    pieprz czarny
    świeża bazylia
    łyżeczka cukru
    łyżka octu balsamicznego
    sól
    opakowanie suszonych pomidorów z bazylią "Kamis"
    2 świeże liście laurowe

    400 g makaronu, ja użyłam świderków ze szpinakiem z Lubelli

    do przybrania świeże zioła:
    pietruszka, koperek, rukola

Makaron świderki z sosem mięsnym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na maśle dusimy cebulę, dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki, seler naciowy i mięso. Dodajemy rozkruszoną papryczkę chili. Dusimy na wolnym ogniu pod przykryciem około 20-30 minut.
  • 2. Do uduszonego mięsa dodajemy obrane ze skórki i pokrojone w kostkę pomidory. Dusimy na wolnym ogniu pod przykryciem około 30-40 minut.
  • 3. Następnie sos odkrywamy odparowujemy przez 15 minut. Dodajemy cukier i ocet. Doprawiamy do smaku. Posypujemy świeżą bazylią.
  • 4. Ugotowany makaron al dente dodajemy do sosu. Mieszamy. Podajemy posypane ziołami i ulubionym serem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy