Zaczęło się od pomysłu na zupę z pieczonej papryki, potem okazało się, że chyba też dodam pomidory... Narzeczony przyszedł i zadał swoje ulubione pytanie - a gdzie mięso? I zrobiłam makaron...
Świderki z pieczoną papryką i pomidorem, salami i serami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Paprykę wkładam do piekarnika z opcją grilla aż skórka się zczerni, potem wkładam ją do torebki foliowej i zdejmuję skórkę.
Pomidory kroję na połówki, wkładam do żaroodpornego naczynia, polewam oliwą z oliwek, posypuję ziołami prowansalskimi i wkładam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 30 minut. Po 15 minutach wrzucam posiekaną cebulkę i czosnek oraz wcześniej upieczoną paprykę obraną ze skórki i bez gniazd nasiennych.
Nastawiam wodę na makaron. Gotuję makaron według przepisu na opakowaniu.
Na 5 minut przed końcem pieczenia zdejmuję skórę z pomidorów i dorzucam drobno pokrojoną salami oraz poszarpane sery.
Do odcedzonego makaronu dodaję moją zapiekankę, mieszam i podaję udekorowane bazylią.
Komentarze