Świderki z pieczoną papryką i pomidorem, salami i serami

0 (0 ocen)

  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Zaczęło się od pomysłu na zupę z pieczonej papryki, potem okazało się, że chyba też dodam pomidory... Narzeczony przyszedł i zadał swoje ulubione pytanie - a gdzie mięso? I zrobiłam makaron...

  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • SKłADNIKI GłóWNE:
    - makaron świderki: 0.5 opakowania
    - papryka czerwona: 2 sztuki
    - pomidory: 4 sztuki
    - cebula: 1 sztuka
    - czosnek: 3 ząbki
    - salami: 100 gramów
    - gorgonzola: 0.5 opakowania
    - feta: 0.5 opakowania
    - mozarella: 0.5 opakowania
    - zioła prowansalskie: 1 łyżka
    - sól, pieprz do smaku: 1 szczypta
    - oliwa z oliwek: 2 łyżki
    - bazylia do dekoracji: 1 sztuka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Świderki z pieczoną papryką i pomidorem, salami i serami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Paprykę wkładam do piekarnika z opcją grilla aż skórka się zczerni, potem wkładam ją do torebki foliowej i zdejmuję skórkę.
    Pomidory kroję na połówki, wkładam do żaroodpornego naczynia, polewam oliwą z oliwek, posypuję ziołami prowansalskimi i wkładam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 30 minut. Po 15 minutach wrzucam posiekaną cebulkę i czosnek oraz wcześniej upieczoną paprykę obraną ze skórki i bez gniazd nasiennych.
    Nastawiam wodę na makaron. Gotuję makaron według przepisu na opakowaniu.
    Na 5 minut przed końcem pieczenia zdejmuję skórę z pomidorów i dorzucam drobno pokrojoną salami oraz poszarpane sery.
    Do odcedzonego makaronu dodaję moją zapiekankę, mieszam i podaję udekorowane bazylią.

    Spróbujcie, wyszło super smakowicie.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Feta Makaron świderki (fusilli) Salami

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować