Świderki z pieczarkami i cebulą w sosie śmietanowym

0 (0 ocen)

  • 20 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Pieczarki w połączeniu ze śmietaną plus makaron równa się smaczne i pożywne danie.

  • 20 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • makaron świderki 300 gram
    pieczarki 300 gram
    cebula 1 szt
    oliwa z oliwek 3-4 łyżki
    śmietana 30% 150 ml
    oregano świeże kilka gałązek
    sól, pieprz
    gałka muszkatołowa 1/2 łyżeczki
    zioła prowansalskie 1 łyżeczka
    sok z cytryny 1 łyżka
    parmezan do posypania

Świderki z pieczarkami i cebulą w sosie śmietanowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie. Odcedzić.
    Cebulę pokroić w kostkę, wrzucić na rozgrzaną oliwę i smażyć, aż się zeszkli.
    Dodać pokrojone w plasterki pieczarki. Skropić je sokiem z cytryny i posolić. Dusić kilka minut.
    Wlać śmietanę. Wymieszać. Dusić 1-2 minuty.
    Dodać wszystkie przyprawy, dusić aż sos zgęstnieje.
    Dodać ugotowany makaron, wymieszać i potrzymać na ogniu jeszcze 1-2 minuty. Nałożyć na talerze, posypać startym parmezanem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy