Błyskawiczne, kolorowe i pyszne danie dla dwojga zapracowanych.
Składniki:
200 - 250 g makaronu kolorowe świderki ( z dodatkiem szpinaku i pomidorów )
150 g wędzonego w miarę chudego boczku
1 większa biała cebula
2 większe pieczarki
sól, pieprz, czosnek granulowany do smaku
1 pomidor dodany na koniec
gałązka posiekanej natki pietruszki
Świderki z patelni - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Makaron ugotować na półtwardo, w tym czasie pokroić boczek w plasterki, cebulę w półkrążki, pieczarki w plastry.
Na patelnię wrzucić najpierw boczek ( jeśli za chudy dodać oleju ), lekko przesmażyć, dodać cebulę i pieczarki - smażyć do zredukowania soków, dodać odcedzony makaron, wymieszać, doprawić do smaku przyprawami i chwilę jeszcze przysmażać.
Na koniec na patelnię dodać pokrojony na ósemki pomidor i posypać natką pietruszki.
Komentarze