Świderki z opieńkami

0 (0 ocen)

Makaron z grzybkami, to smaczne danie na obiadek.

Składniki:

  • 500 gram makaronu świderki
    500 gram opieniek (lub innych grzybków leśnych)
    1 marchewka
    1 cebula
    sól
    pieprz
    masło do smażenia

Świderki z opieńkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę drobno kroimy i podsmażamy na maśle. Grzyby opieńki (ale również mogą być inne leśne grzyby) oczyszczamy, drobno kroimy i dajemy do cebulki do smażenia, marchewkę obieramy i ścieramy na tarce o grubych lub drobnych oczkach i dajemy do grzybów. Smażymy tak długo aż grzyby zmiękną, wtedy doprawiamy do smaku pieprzem i solą ( w razie potrzeby dodajemy łyżkę mąki żeby zagęścić sos).

    Makaron świderki gotujemy w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu, wykładamy na talerz i polewamy sosem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy