Świderki z mięsnym sosem

5 (153 ocen)

  • 30 min

Szybki i pyszny obiad :)

  • 30 min

Składniki:

  • 40-50 dag makaronu świderki
    40 dag mielonego mięsa wieprzowego
    1 średnia czerwona papryka
    2 nieduże cebule
    2 puszki pomidorów krojonych
    5 ząbków czosnku
    sól
    pieprz ziołowy
    oregano
    2-3 łyżki posiekanej zielonej pietruszki
    4 łyżki startego na drobnej tarce oscypka
    2-3 łyżki oleju
Wystaw ocenę:

5 (153 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Sosy Sos pomidorowy

Świderki z mięsnym sosem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę kroimy w kostkę i szklimy na oleju. Dodajemy mięso, rozdrabniamy je i podsmażamy aż mięso zszarzeje. Dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę, mieszamy i dusimy 5 minut.
  • 2. Dodajemy pomidory, mieszamy i dusimy pod przykryciem ok. 10 minut. Przyprawiamy solą i pieprzem ziołowym do smaku, dodajemy oregano i przeciśnięty przez praskę lub drobno posiekany czosnek. Przed podaniem dodajemy zieloną pietruszkę i mieszamy.
  • 3. Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu, odcedzamy i rozkładamy na talerze. Na makaron wykładamy sos i posypujemy startym serem.

Porady

Z podanej ilości składników otrzymamy 4-5 porcji. Sos można przygotować poprzedniego dnia, a później tylko ugotować makaron i podgrzać sos. Zamiast oscypka można dodać starty na drobnej tarce żółty ser, lub zrezygnować z tego składnika. Do sosu można dodać kostkę rosołową. W sezonie zamiast pomidorów z puszki możemy użyć pokrojonych świeżych pomidorów. Zamiast świderków można użyć makaronu o dowolnym kształcie.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso Papryka Pomidor

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować