Bardzo proste i dość szybkie w przygotowaniu danie. Idealne zarówno na obiad jak i kolację. Składniki idealnie się ze sobą komponują.
30 min
Dla 3 osób
Łatwy
Składniki:
ok. 200 g makaronu świderki,
8-10 szt świeżych szaraków,
2-3 pojedyncze filety z kurczaka (ok. 500 g),
1-2 ząbki czosnku,
ok. 200 ml mleka,
ok. 100 g startego żółtego sera,
ok. 100 g serka topionego śmietankowego,
płaska łyżka maki,
łyżka masła,
sól himalajska, pieprz, curry, kurkuma, pieprz cayenne,
olej rzepakowy,
Świderki z kurczakiem i szparagami w sosie serowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Filety kroimy na kawałki według uznania i nacieramy czosnkiem zgniecionym przez praskę, posypujemy odrobiną soli, curry, kurkumy, pieprzu cayenne, polewamy 1-2 łyżkami oleju, dokładnie mieszamy i odstawiamy do lodówki aby mięso przeszło przyprawami na około 30 min ( jeśli nam się śpieszy nie jest to konieczne). Fileta podsmażamy na rozgrzanej patelni na złoty kolor.
Ze szparagów wyłamujemy zdrewniałe końcówki i gotujemy w lekko osolonej wodzie ze szczyptą cukru ok. 7 minut. Odcedzamy, hartujemy zimną wodą. Kroimy na mniejsze kawałki.
Makaron gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie, odcedzamy, zachowując trochę wody może nam się przydać do sosu.
Sos:
Do miski dajemy mleko, mąkę i sery wszystko dokładnie mieszamy.
W rondelu rozpuszczamy masło i wlewamy przygotowane mleko z serami, cały czas delikatnie mieszamy aż sery nam się rozpuszczą i będą miały jednolitą gładka konsystencję. Jeśli sos jest za gęsty możemy dodać trochę wody z makaronu. Sos doprawiamy do smaku według uznania.
Na talerzu układamy makaron, kurczaka, szparagi zalewamy sosem. Możemy tez wszystko razem połączyć na patelni. Smacznego.
Komentarze