Świderki z boczkiem i warzywami

0 (0 ocen)

Szybka i smaczna propozycja obiadowa, makaron z boczkiem wędzonym, papryką, pomidorami

Składniki:


  • 100 g boczku wędzonego parzonego
    1 cebula
    2 czerwone papryki
    1 łodyga selera naciowego
    1 puszka krojonych pomidorów
    4 kawałki suszonych pomidorów plus 2 łyżki zalewy
    1 łyżeczka suszonych pomidorów z czosnkiem i bazylią
    0,5 łyżeczki ziół prowansalskich
    Sól i pieprz do smaku
    250 g makaronu świderki

Świderki z boczkiem i warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.
    Boczek pokroić w drobną kostkę, wrzucić do rondla. Dodać posiekaną drobno cebulę i smażyć, aż boczek się wytopi a cebula lekko zeszkli.

    Seler naciowy umyć, osuszyć, pokroić drobno. Suszone pomidory pokroić w kawałeczki, dodać wraz z zalewą i selerem do rondla. Smażyć.

    Papryki umyć, usunąć gniazda nasienne, pokroić w kosteczkę, wrzucić do rondla i smażyć razem na małym ogniu kilka minut, aż papryka zmięknie.

    Wrzucić pomidory w puszce, dodać przyprawy, wymieszać i dusić 5 minut. W międzyczasie ugotować makaron al dente. Odcedzony makaron wrzucić do sosu, wymieszać, nałożyć na talerze.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy