Świderki w pomidorach z brokułami, czarnymi oliwkami i rukolą

0 (0 ocen)

  • 20 min

Aby poprawić samopoczucie zimą, przygotowuję dania, które kojarzą mi się z ciepłym morzem, słońcem i bezchmurnym niebem, gdzie można zrywać oliwki i pić sok wyciśnięty z czerwonych, sycylijskich pomarańczy.

  • 20 min

Składniki:

  • Składniki:

    200 g makaronu świderki, u mnie duże świderki
    szklanka pomidorów pelati z puszki
    1/3 brokuła
    3 ząbki czosnku
    4 garście świeżej rukoli
    4 łyżki czarnych, drylowanych oliwek
    oliwa
    sól, pieprz

Świderki w pomidorach z brokułami, czarnymi oliwkami i rukolą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowanie:
    Na oliwie obsmażamy plasterki czosnku z brokułem podzielonym na różyczki. Dodajemy szklankę pomidorów pelati z puszki i dusimy na małym ogniu, aż sos zgęstnieje. Do sosu wrzucamy porwaną rukolę i pokrojone na plasterki czarne oliwki, doprawiamy do smaku i mieszamy.
    W tym czasie gotujemy makaron. Ugotowany makaron przekładamy do gotowego sosu z pomidorów pelati, mieszamy i podajemy zaraz po przygotowaniu.

Komentarze

Podobne przepisy