Pasta z soczystym kurczakiem, suszonymi pomidorami i szpinakiem, podkreślona nutą białego wina.
30 min
Dla 3 osób
Łatwy
Składniki:
2 pojedyncze piersi z kurczaka
2 łyżki sosu sojowego
2 ząbki czosnku lub 2 łyżeczki pasty czosnkowej
0,5 łyżeczki cukru lub miodu
sól i pieprz
300 g makaronu świderki (kukurydziany lub zwykły)
100 g świeżego szpinaku
12 suszonych pomidorów
4 czubate łyżki gęstego jogurtu naturalnego
100 ml białego wytrawnego wina
sól i pieprz
1 łyżka oliwy
ser parmezan lub grana padano
zielenina do posypania
Świderki w lekkim sosie jogurtowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Piersi z kurczaka kroimy w kostkę. Doprawiamy sosem sojowym, przeciśniętym czosnkiem lub pastą, cukrem lub miodem, solą i pieprzem. Odstawiamy do zamarynowania na co najmniej godzinę (można też na noc). Rozgrzewamy oliwę na dużej patelni, dodajemy szpinak. Kiedy zmniejszy swoją objętość, dokładamy kurczaka i podsmażamy. Wlewamy wino. Dusimy przez kilka minut. Dodajemy pokrojone suszone pomidory. W oddzielnej miseczce umieszczamy jogurt i dodajemy dwie łyżki sosu, który powstał na patelni. Dokładnie mieszamy (tak jak śmietanę do zupy). Wlewamy na patelnię i obficie doprawiamy solą i pieprzem. Dusimy na średnim ogniu jeszcze przez około 10 minut. Podajemy z tartym parmezanem i zieleniną. Smacznego!
Komentarze