Świderki w lekkim sosie jogurtowym

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Pasta z soczystym kurczakiem, suszonymi pomidorami i szpinakiem, podkreślona nutą białego wina.

  • 30 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 pojedyncze piersi z kurczaka
    2 łyżki sosu sojowego
    2 ząbki czosnku lub 2 łyżeczki pasty czosnkowej
    0,5 łyżeczki cukru lub miodu
    sól i pieprz

    300 g makaronu świderki (kukurydziany lub zwykły)
    100 g świeżego szpinaku
    12 suszonych pomidorów
    4 czubate łyżki gęstego jogurtu naturalnego
    100 ml białego wytrawnego wina
    sól i pieprz
    1 łyżka oliwy
    ser parmezan lub grana padano
    zielenina do posypania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Świderki w lekkim sosie jogurtowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Piersi z kurczaka kroimy w kostkę. Doprawiamy sosem sojowym, przeciśniętym czosnkiem lub pastą, cukrem lub miodem, solą i pieprzem. Odstawiamy do zamarynowania na co najmniej godzinę (można też na noc). Rozgrzewamy oliwę na dużej patelni, dodajemy szpinak. Kiedy zmniejszy swoją objętość, dokładamy kurczaka i podsmażamy. Wlewamy wino. Dusimy przez kilka minut. Dodajemy pokrojone suszone pomidory. W oddzielnej miseczce umieszczamy jogurt i dodajemy dwie łyżki sosu, który powstał na patelni. Dokładnie mieszamy (tak jak śmietanę do zupy). Wlewamy na patelnię i obficie doprawiamy solą i pieprzem. Dusimy na średnim ogniu jeszcze przez około 10 minut. Podajemy z tartym parmezanem i zieleniną. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Makaron

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Walentynki Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować