Świąteczny zakwas na czerwony barszcz - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Buraki obieramy, myjemy i kroimy w plastry.
Z połowy główki czosnku ściągamy osłonki, a połowę zostawiamy w łupinkach.
Do dużego słoika wkładamy 100 g buraków, kilka plasterków czerwonej cebuli, następnie czosnek, pieprz, ziele angielskie oraz liść laurowy, następnie kolejna partia buraków i tak do skończenia składników.
Na samą górę wkładamy plasterek jabłka oraz kromkę chleba. Całość zalewamy wodą z solą. Wierzch przykrywamy gazą i nakładamy gumkę.
2.Zakwas pozostawiamy na dwa dni w ciepłym miejscu. Po upływie czterdziestu ośmiu godzin usuwamy kromkę chleba oraz plasterek jabłka.
Całą resztę pozostawiamy na kolejne trzy dni, po pięciu dniach zakwas przecedzamy przez drobne sitko i (jeśli robimy zakwas wcześniej) przelewamy do słoiczków i pasteryzujemy.
Komentarze