Świąteczny zakwas na czerwony barszcz

0 (0 ocen)

  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Z kuchennego pamiętnika Babci.. ;)

  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Składniki:

  • ZAKWAS::
    - buraki świeże: 300 gramów
    - czosnek główka: 1 sztuka
    - kromka chleba żytniego: 2 sztuki
    - jabłko kwaskowe: 1 plaster
    - liść laurowy: 2 sztuki
    - ziele angielskie: 4 sztuki
    - pieprz czarny: 6 sztuk
    - czerwona cebula pokrojona w talarki: 1 sztuka
    DODATKOWO::
    - słoik 1,5 l: 1 sztuka
    - gaza: 1 sztuka
    - gumka recepturka: 1 sztuka
    - sól kamienna lub morska gruboziarnista: 2 łyżeczki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Świąteczny zakwas na czerwony barszcz - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Buraki obieramy, myjemy i kroimy w plastry.
    Z połowy główki czosnku ściągamy osłonki, a połowę zostawiamy w łupinkach.

    Do dużego słoika wkładamy 100 g buraków, kilka plasterków czerwonej cebuli, następnie czosnek, pieprz, ziele angielskie oraz liść laurowy, następnie kolejna partia buraków i tak do skończenia składników.

    Na samą górę wkładamy plasterek jabłka oraz kromkę chleba. Całość zalewamy wodą z solą. Wierzch przykrywamy gazą i nakładamy gumkę.
  • Zakwas na czerwony barszcz 2. Zakwas pozostawiamy na dwa dni w ciepłym miejscu. Po upływie czterdziestu ośmiu godzin usuwamy kromkę chleba oraz plasterek jabłka.

    Całą resztę pozostawiamy na kolejne trzy dni, po pięciu dniach zakwas przecedzamy przez drobne sitko i (jeśli robimy zakwas wcześniej) przelewamy do słoiczków i pasteryzujemy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czosnek

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować