Świąteczny wieniec makowy

0 (0 ocen)

  • 2 godz. 20 min

Pyszne ciasto nie tylko na święta.

  • 2 godz. 20 min

Składniki:


  • 250g mąki
    1 jajko
    2 białka
    1/3 szklanki cukru
    1 cukier waniliowy
    Szczypta soli
    20g drożdży
    0,5 szklanki mleka
    50 ml margaryny
    1 masa makowa
    Do smaku rodzynki
    Lukier:
    3/4 szklanki cukru pudru
    1 łyżka wody lub sok z cytryny
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Świąteczny wieniec makowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Wieniec makowy w całości 1. Mleko podgrzewamy. Drożdże kruszymy do garnuszka, dodajemy szczyptę soli i po łyżce mąki i cukru, a następnie wlewamy powoli letnie mleko i dokładnie mieszamy. Odkładamy do wyrośnięcia. Jajko ubijamy z pozostałym cukrem oraz cukrem waniliowym. Pozostałą mąkę przesiewamy, dodajemy masę jajeczną i rozczyn – wyrabiamy. Ciasto powinno być elastyczne i gładkie, oraz powinno odchodzić od miski i rąk. Wlewamy rozpuszczoną , chłodną margarynę i ponownie zagniatamy. Posypujemy mąką, przykrywamy miseczkę ściereczką i pozostawiamy ciasto do wyrośnięcia, powinno podwoić swoją objętość. Ciasto wykładamy na oprószoną mąką stolnicę i wałkujemy w kształt prostokąta. Białka ubijamy na sztywną pianę. Do gotowej masy makowej dodajemy pianę , oraz rodzynki i delikatnie mieszamy. Na ciasto nakładamy masę makową i zwijamy . Na posmarowaną tłuszczem formę do pieczenia wykładamy ciasto, formując wieniec i zlepiając końce razem. Ciasto delikatnie nacinamy na ok ½ wysokości, ale nie przecinamy do końca ! Powinno się ładnie rozłożyć tworząc już gotowe kawałki. Ciasto wkładamy do piekarnika i pieczemy ok 40 min w temp. 180’C. Gotową polukrować. Cukier puder utrzeć z wodą, bądź wyciśniętym sokiem z cytryny. Smacznego !!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować