Świąteczny tort

0 (0 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Ten przepis nauczyła mnie robić mama ,gdy miałam 9 lat.

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - czekolada gorzka: 500 gramów
    - jajka: 8 sztuk
    - miód: 1 łyżeczka
    - masło/margaryna: 200 gramów
    - cukier kryształ: 150 gramów
    - mąka (pszenna, orkiszowa): 150 gramów
    - cukier waniliowy do kremu: 1 sztuka
    - sól do smaku: 1 szczypta
    - śmietana kremówka: 100 gramów
    - proszek do pieczenia: 1 łyżka
    - cukier puder: 3 łyżki
    - konfitura morelowa: 350 gramów
    - krem do dekoracji tortów: 30 gramów
    - bezy, posypka,różyczki z opłatka do dekoracji: 25 gramów
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Świąteczny tort - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Połamane 200g czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej. Miękkie masło utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym oraz solą, dodając stopniowo po żółtku, potem przestudzoną czekoladę, mąkę wymieszaną z proszkiem. Białka ubić na sztywno i delikatnie wymieszać z masa czekoladową. Ciasto przełożyć do średniej wielkości tortownicy, wyścielonej papierem do pieczenia, wyrównać. Piec ok. 60 minut w 180 stopniach, wystudzić.
  • 2. Podgrzaną konfiturę przetrzeć przez sito. Zimne ciasto przeciąć wzdłuż na pół. Na spodzie rozsmarować połowę konfitury, przykryć drugą częścią. Pozostała konfitura posmarować brzeg tortu. Pozostawić na 2h.
    Śmietanę podgrzać z miodem, dodać połamana czekoladę i rozpuścić. Polewą posmarować tort. Na wierzchu ozdobić kremem do dekoracji tortów i perełkami. Wstawić do lodówki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować