Świąteczny tort - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Połamane 200g czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej. Miękkie masło utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym oraz solą, dodając stopniowo po żółtku, potem przestudzoną czekoladę, mąkę wymieszaną z proszkiem. Białka ubić na sztywno i delikatnie wymieszać z masa czekoladową. Ciasto przełożyć do średniej wielkości tortownicy, wyścielonej papierem do pieczenia, wyrównać. Piec ok. 60 minut w 180 stopniach, wystudzić.
2.Podgrzaną konfiturę przetrzeć przez sito. Zimne ciasto przeciąć wzdłuż na pół. Na spodzie rozsmarować połowę konfitury, przykryć drugą częścią. Pozostała konfitura posmarować brzeg tortu. Pozostawić na 2h.
Śmietanę podgrzać z miodem, dodać połamana czekoladę i rozpuścić. Polewą posmarować tort. Na wierzchu ozdobić kremem do dekoracji tortów i perełkami. Wstawić do lodówki.
Komentarze