Świąteczny torcik makowy z brzoskwinią

0 (0 ocen)

Wyśmienity tort, który doskonale sprawdza się jako uwiecznienie kolacji wigilijnej. Dużo maku, masa śmietanowo-czekoladowa i brzoskwinie, rewelacyjny deser w ten szczególny wigilijny wieczór.

Składniki:

  • Ciasto makowe:
    8 jaj
    300g suchego maku
    1i 1/2 szklanki cukru pudru
    6 łyżek mąki pszennej
    4 łyżki kaszy manny
    2 łyżki bułki tartej
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    2 łyżki miodu
    1 olejek migdałowy

    Poncz:
    3/4 szklanki mocnej kawy rozpuszczalnej
    40ml Amaretto


    Masa śmietanowo- czekoladowa z brzoskwiniami
    300ml śmietany 30%
    200g mascarpone
    200g białej czekolady
    1 puszka brzoskwiń

    Bita śmietana:
    400ml śmietany 36%
    1 śmietan-fix
    3 łyżki cukru pudru
    barwnik zielony

    Dodatkowo:
    kolorowe perełki cukrowe
    białe wiórki kokosowe
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Do kawy Torty Desery

Świąteczny torcik makowy z brzoskwinią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-28rnsn8 1. Ciasto makowe
    Mak dokładnie wypłukać w wodzie, sparzyć a następnie zmielić. Żółtka ubić z cukrem na puszystą masę, cały czas miksując dodawać stopniowo zmielony mak, miód, olejek migdałowy oraz mąkę wymieszaną z kaszą manną, bułką tartą i proszkiem do pieczenia. Na samym końcu ubić białka na sztywno i dodać do masy. Ciasto podzielić na trzy równe części. Każdą z trzech części przełożyć do okrągłej formy o średnicy 26cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 30minut.
  • image-00rcnsh 2. Poncz
    Kawę rozpuszczalną wystudzić i wlać Amaretto, wymieszać.
  • image-0aawg48 3. Masa śmietanowo- czekoladowa
    Białą czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, wystudzić. Brzoskwinie odsączyć z zalewy i pokroić w drobną kosteczkę. Śmietanę ubić na sztywno, cały czas miksując dodać mascarpone. Miksować na wolnych obrotach do momentu uzyskania jednolitej masy. Następnie połączyć z czekoladą za pomocą szpatułki.Na końcu do masy dodać pokrojone brzoskwinie.
  • 4. Bita śmietana
    Śmietanę ubić na sztywno ze śmietan- fixem i cukrem pudrem.
  • image-1s2mw3a 5. Składanie tortu
    Pierwszy blat ciast makowego nasączyć ponczem i posmarować 1/2 masy śmietanowo-czekoladowej, przykryć drugim blatem , nasączyć i wyłożyć drugą część masy śmietanowo-czekoladowej, przykryć trzecim blatem i nasączyć resztą ponczu. Boki i wierzch tortu obsmarować bitą śmietaną, resztę bitej śmietany połączyć z barwnikiem zielonym, dokładnie wymieszać. Całą powierzchnię i boki tortu obsypać wiórkami kokosowymi. Za pomocą szprycy udekorować tort zieloną bitą śmietaną robiąc ozdobne choinki. Udekorować kolorowymi perełkami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Amaretto

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować