Świąteczny torcik makowy z brzoskwinią

  • wyświetlono: 586 |
  • dodany do książki kucharskiej: 8 |
  • polecenia: 0

Wyśmienity tort, który doskonale sprawdza się jako uwiecznienie kolacji wigilijnej. Dużo maku, masa śmietanowo-czekoladowa i brzoskwinie, rewelacyjny deser w ten szczególny wigilijny wieczór.

Ewelina Marcin

Składniki

Ciasto makowe:
8 jaj
300g suchego maku
1i 1/2 szklanki cukru pudru
6 łyżek mąki pszennej
4 łyżki kaszy manny
2 łyżki bułki tartej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki miodu
1 olejek migdałowy

Poncz:
3/4 szklanki mocnej kawy rozpuszczalnej
40ml Amaretto


Masa śmietanowo- czekoladowa z brzoskwiniami
300ml śmietany 30%
200g mascarpone
200g białej czekolady
1 puszka brzoskwiń

Bita śmietana:
400ml śmietany 36%
1 śmietan-fix
3 łyżki cukru pudru
barwnik zielony

Dodatkowo:
kolorowe perełki cukrowe
białe wiórki kokosowe

Sposób przygotowania przepisu:

Świąteczny torcik makowy z brzoskwinią

  • image-28rnsn81. Ciasto makowe
    Mak dokładnie wypłukać w wodzie, sparzyć a następnie zmielić. Żółtka ubić z cukrem na puszystą masę, cały czas miksując dodawać stopniowo zmielony mak, miód, olejek migdałowy oraz mąkę wymieszaną z kaszą manną, bułką tartą i proszkiem do pieczenia. Na samym końcu ubić białka na sztywno i dodać do masy. Ciasto podzielić na trzy równe części. Każdą z trzech części przełożyć do okrągłej formy o średnicy 26cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 30minut.
  • image-00rcnsh2. Poncz
    Kawę rozpuszczalną wystudzić i wlać Amaretto, wymieszać.
  • image-0aawg483. Masa śmietanowo- czekoladowa
    Białą czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, wystudzić. Brzoskwinie odsączyć z zalewy i pokroić w drobną kosteczkę. Śmietanę ubić na sztywno, cały czas miksując dodać mascarpone. Miksować na wolnych obrotach do momentu uzyskania jednolitej masy. Następnie połączyć z czekoladą za pomocą szpatułki.Na końcu do masy dodać pokrojone brzoskwinie.
  • 4. Bita śmietana
    Śmietanę ubić na sztywno ze śmietan- fixem i cukrem pudrem.
  • image-1s2mw3a5. Składanie tortu
    Pierwszy blat ciast makowego nasączyć ponczem i posmarować 1/2 masy śmietanowo-czekoladowej, przykryć drugim blatem , nasączyć i wyłożyć drugą część masy śmietanowo-czekoladowej, przykryć trzecim blatem i nasączyć resztą ponczu. Boki i wierzch tortu obsmarować bitą śmietaną, resztę bitej śmietany połączyć z barwnikiem zielonym, dokładnie wymieszać. Całą powierzchnię i boki tortu obsypać wiórkami kokosowymi. Za pomocą szprycy udekorować tort zieloną bitą śmietaną robiąc ozdobne choinki. Udekorować kolorowymi perełkami.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

w_kilka_chwilslodkie_zyciemama_mnie_nauczylaWigiliaciasto makoweświętaamarettoprzyjęcieboże narodzeniedo kawydla gościcoś słodkiegociasto z brzoskwiniamiPoczęstunekświęta bożego narodzeniakrem śmietanowytorcik z brzoskwiniamiprzepis_miesiąca1000tort na różne okazjęTorcik świątecznytorcik z makiemtort z makiem i brzoskwiniamidużo maku

Komentarze

Podobne przepisy

Torcik z nadzieniem wiśniowym w cieście makowym

Dodane przez: bienpyt

Torcik z nadzieniem wiśniowym w cieście makowym

Torcik delikatny, o lekko kwaskowym...

najlepsza rolada makowa

Dodane przez: Neblina36

Świąteczna strucla makowa

W moim domu tę struclę/roladę od...

Torcik makowo - serowy

Dodane przez: Skotka

Torcik makowo - serowy

Nie jest to makowiec, nie jest...

Rolada z kremem makowym

Dodane przez: weronka6

Świąteczna rolada biszkoptowa z kremem makowym...

Dla mnie bomba! krem bardzo delikatny...

biszkopt z truskawkową pianką

Dodane przez: magdalena201993

Biszkoptowy torcik makowy z truskawkową...

Puszysty biszkopt z delikatną orzeźwiającą...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE