Świąteczny sernik z pianką makową

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Ciasto na świąteczny stół.

  • 1 godz. 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto:
    1 kostka margaryny
    3 szkl mąki pszennej
    3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
    3 łyżki cukru pudru
    5 żółtek

    Masa serowa:
    1 kg sera (wiaderko na sernik)
    1/3 roztopionej margaryny
    2 opakowania budyniu śmietankowego w proszku
    1 szklanka cukru pudru
    3 jajka

    Pianka:
    5 białek
    5 łyżek suchego maku
    ¾ szklanki cukru

    Opcjonalnie:
    brzoskwinie
    cukier puder/lukier
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki

Świąteczny sernik z pianką makową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    Wszystkie składniki na ciasto wymieszać i wyrobić rękoma.
    Podzielić je na 2 części, jedną schować do lodówki, drugą rozłożyć na blaszce.

    Masa serowa:
    Wszystkie składniki zmiksować i położyć na ciasto.
    W opcji z brzoskwiniami można je pokroić na paski i pookładać na masie serowej.

    Piana:
    Białka z cukrem ubić na sztywną pianę, dodać mak i zamieszać łyżką - rozłożyć równomiernie na masie serowej.

    Pozostałą część ciasta zetrzeć na tarce lub poskubać na pianie.

    Ciasto piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180st C przez 60 minut, potem kolejne 10 minut tylko na spód.

Porady

Wymiary formy: 40cm x 25cm

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować