Świąteczny sernik na kruchym cieście z suszonymi owocami

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób

Na każde święta obowiązkowo musi u mnie być sernik, bo jak święta bez sernika? Musi być i koniec. Za każdym razem piekę inny. Mam dla Was propozycję na pyszny sernik na kruchym cieście z suszonymi owocami. Aksamitny i pyszny. Bardzo słodki. Bardzo polecam. Upieczcie na świąteczny stół. Słodkich inspiracji Wam życzę.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • Na ciasto:
    1 szklanka mąki tortowej
    pół szklanki cukru pudru
    1 małe jajko
    1 cukier waniliowy
    10 dag masła lub margaryny
    1 mała łyżeczka proszku do pieczenia

    Na masę serową:
    1 kg sera na sernik ( u mnie gotowy w wiadereczku )
    5 jajek
    15 dag masła lub margaryny
    1 niepełna szklanka cukru
    2 budynie waniliowe ( bez cukru i na pół litra mleka każdy )
    1 cukier waniliowy
    30 dag suszonych owoców

    Dodatkowo:
    mąka pszenna do posypania stolnicy
    kasza manna do oprószenia ciasta
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki Kruche ciasto Jajko

Świąteczny sernik na kruchym cieście z suszonymi owocami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: Z podanych składników zagniatamy ciasto. Wałkujemy je i wykładamy do blaszki o wymiarach około 21 cm x 25 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Nakłuwamy widelcem i oprószamy kaszą manną. Wkładamy do lodówki na czas przygotowania masy serowej.
  • 2. Masa serowa: Masło lub margarynę ucieramy na puszystą masę, wsypujemy oba cukry i ucieramy, następnie dodajemy po jednym żółtku i ucieramy. Dodajemy ser i budynie w proszku i dokładnie ucieramy. Suszone owoce kroimy na mniejsze kawałki, dodajemy je do masy serowej i dokładnie mieszamy. Białka ubijamy na sztywno, następnie delikatnie łączymy je z masą serową.
  • 3. Do pieczenia: Na ciasto wykładamy równomiernie masę serową.
  • 4. Pieczenie: Sernik pieczemy w temperaturze 160 stopni przez około 70-80 minut do ładnego zrumienienia się. Czas pieczenia zależy od naszego piekarnika, będzie dłuższy lub krótszy. Upieczony sernik studzimy. Upieczony sernik studzę w piekarniku i zimny przekładam do lodówki, wtedy dobrze się kroi.
  • 5. Podanie: Wystudzony i stężony sernik kroimy i podajemy. Smacznego życzę.

Porady

Blaszka o wymiarach około 21 cm x 25 cm. Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml. Sernik można pokroić na około 20 porcji. Budynie bez cukru i na pół litra mleka każdy. W skład moich owoców suszonych wchodziły: śliwki, morele, daktyle, jabłka.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jajka Sery Ser biały Suszone owoce

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować