Świąteczny sernik

  • wyświetlono: 388 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Łatwy w przygotowaniu, a rezultat zawsze wychodzi smaczny.

nataliakielek
  • 8 porcje
  • 120min
  • Łatwy

Składniki

550-600 g twaróg domowej roboty
4 szt. jajka
100 g cukier
50-60 g masło
20 g skrobia kukurydziana
2 łyżki domowej śmietany
70 g rodzynki lub mieszanka suszonych owoców
1 op. cukier wanilinowy
50-60 g mak mielony
80 g czekolada
wiórki kokosowe w/g uznania
kasza manna do posypania formy

Sposób przygotowania przepisu:

Świąteczny sernik

  • Przygotować formę do pieczenia rozpinaną o średnicy 18 cm. Dno formy wyścielić papierem do pieczenia, boki posmarować masłem i posypać kaszą manną.1. Przygotować formę do pieczenia rozpinaną o średnicy 18 cm. Dno formy wyścielić papierem do pieczenia, boki posmarować masłem i posypać kaszą manną.
  • Rodzynki, a najlepiej mieszanka ulubionych owoców suszonych( u mnie jasne rodzynki i gruszki) przemyć ciepłą wodą. Gruszki pokroić na mniejsze kawałki.2. Rodzynki, a najlepiej mieszanka ulubionych owoców suszonych( u mnie jasne rodzynki i gruszki) przemyć ciepłą wodą. Gruszki pokroić na mniejsze kawałki.
  • Twaróg zmielić na maszynce do mielenia lub tłuczkiem do ziemniaków.3. Wszystkie składniki do sernika powinni być pokojowej temperatury. Twaróg zmielić na maszynce do mielenia lub tłuczkiem do ziemniaków.
  • W dużej misce połączyć twaróg, cukier, jajka, skrobia kukurydziane, cukier wanilinowy i dokładnie wymieszać. Dodać roztopione masło. Dokładnie wymieszać na jednolitą, kremową masę.4. W dużej misce połączyć twaróg, cukier, jajka, skrobia kukurydziane, cukier wanilinowy i dokładnie wymieszać. Dodać roztopione masło. Dokładnie wymieszać na jednolitą, kremową masę.
  • 1/3 serowej masy przełożyć do innej miski, dodać mak mielony wymieszać.5. 1/3 serowej masy przełożyć do innej miski, dodać mak mielony wymieszać.
  • Do reszty serowej masy dodać przygotowane suszone owoce, wymieszać.6. Do reszty serowej masy dodać przygotowane suszone owoce, wymieszać.
  • Na dno formy wyłożyć serową masę z makiem, wyrównać łyżką. Na wierzch wyłożyć serową masę z suszonymi owocami, wyrównać łyżką.7. Na dno formy wyłożyć serową masę z makiem, wyrównać łyżką. Na wierzch wyłożyć serową masę z suszonymi owocami, wyrównać łyżką.
  • Piec w piekarniku przy temp. 160-170 C ok. 60 -80 min. Na dół w piekarniku postawić formę z gorącą wodą.8. Piec w piekarniku przy temp. 160-170 C ok. 60 -80 min. Na dół w piekarniku postawić formę z gorącą wodą.
    Sernik studzić w lekko uchylonym piekarniku.
  • Po całkowitym ostudzeniu polać polewą czekoladową.9. Po całkowitym ostudzeniu polać rozpuszczoną czekoladą.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

twarógsernikDesersernik świąteczny

Komentarze

Podobne przepisy

Sernik berliński

Dodane przez: anita176

Świąteczny sernik berliński

Doskonały jako deser po wigilijnej...

Keks świąteczny

Dodane przez: danusia19671

Keks świąteczny

Keks z bakaliami, to wyjątkowo...

Piernik świąteczny

Dodane przez: JustKuchcik

Piernik świąteczny

Ten piernik można przygotować nawet...

Makowiec

Dodane przez: JulkaTomeczek

Świąteczny makowiec

Znakomity makowiec w sam raz na...

TORT ŚWIĄTECZNY

Dodane przez: Babcia Tereska

TORT ŚWIĄTECZNY

Tort z jasnym biszkoptem,przełożony...

tort świąteczny

Dodane przez: Marta Ryżek-Kalkowska

Tort świąteczny "Gwiazda Betlejemska"

Święta świętami, ale czasami przypadają...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE