Świąteczny sernik

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Łatwy w przygotowaniu, a rezultat zawsze wychodzi smaczny.

  • 2 godz.
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 550-600 g twaróg domowej roboty
    4 szt. jajka
    100 g cukier
    50-60 g masło
    20 g skrobia kukurydziana
    2 łyżki domowej śmietany
    70 g rodzynki lub mieszanka suszonych owoców
    1 op. cukier wanilinowy
    50-60 g mak mielony
    80 g czekolada
    wiórki kokosowe w/g uznania
    kasza manna do posypania formy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki Desery

Świąteczny sernik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Przygotować formę do pieczenia rozpinaną o średnicy 18 cm. Dno formy wyścielić papierem do pieczenia, boki posmarować masłem i posypać kaszą manną. 1. Przygotować formę do pieczenia rozpinaną o średnicy 18 cm. Dno formy wyścielić papierem do pieczenia, boki posmarować masłem i posypać kaszą manną.
  • Rodzynki, a najlepiej mieszanka ulubionych owoców suszonych( u mnie jasne rodzynki i gruszki) przemyć ciepłą wodą. Gruszki pokroić na mniejsze kawałki. 2. Rodzynki, a najlepiej mieszanka ulubionych owoców suszonych( u mnie jasne rodzynki i gruszki) przemyć ciepłą wodą. Gruszki pokroić na mniejsze kawałki.
  • Twaróg zmielić na maszynce do mielenia lub tłuczkiem do ziemniaków. 3. Wszystkie składniki do sernika powinni być pokojowej temperatury. Twaróg zmielić na maszynce do mielenia lub tłuczkiem do ziemniaków.
  • W dużej misce połączyć twaróg, cukier, jajka, skrobia kukurydziane, cukier wanilinowy i dokładnie wymieszać. Dodać roztopione masło. Dokładnie wymieszać na jednolitą, kremową masę. 4. W dużej misce połączyć twaróg, cukier, jajka, skrobia kukurydziane, cukier wanilinowy i dokładnie wymieszać. Dodać roztopione masło. Dokładnie wymieszać na jednolitą, kremową masę.
  • 1/3 serowej masy przełożyć do innej miski, dodać mak mielony wymieszać. 5. 1/3 serowej masy przełożyć do innej miski, dodać mak mielony wymieszać.
  • Do reszty serowej masy dodać przygotowane suszone owoce, wymieszać. 6. Do reszty serowej masy dodać przygotowane suszone owoce, wymieszać.
  • Na dno formy wyłożyć serową masę z makiem, wyrównać łyżką. Na wierzch wyłożyć serową masę z suszonymi owocami, wyrównać łyżką. 7. Na dno formy wyłożyć serową masę z makiem, wyrównać łyżką. Na wierzch wyłożyć serową masę z suszonymi owocami, wyrównać łyżką.
  • Piec w piekarniku przy temp. 160-170 C ok. 60 -80 min. Na dół w piekarniku postawić formę z gorącą wodą. 8. Piec w piekarniku przy temp. 160-170 C ok. 60 -80 min. Na dół w piekarniku postawić formę z gorącą wodą.
    Sernik studzić w lekko uchylonym piekarniku.
  • Po całkowitym ostudzeniu polać polewą czekoladową. 9. Po całkowitym ostudzeniu polać rozpuszczoną czekoladą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ser biały Twaróg

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować