Łatwy w przygotowaniu, a rezultat zawsze wychodzi smaczny.
2 godz.
Dla 8 osób
Łatwy
Składniki:
550-600 g twaróg domowej roboty
4 szt. jajka
100 g cukier
50-60 g masło
20 g skrobia kukurydziana
2 łyżki domowej śmietany
70 g rodzynki lub mieszanka suszonych owoców
1 op. cukier wanilinowy
50-60 g mak mielony
80 g czekolada
wiórki kokosowe w/g uznania
kasza manna do posypania formy
Świąteczny sernik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotować formę do pieczenia rozpinaną o średnicy 18 cm. Dno formy wyścielić papierem do pieczenia, boki posmarować masłem i posypać kaszą manną.
2.Rodzynki, a najlepiej mieszanka ulubionych owoców suszonych( u mnie jasne rodzynki i gruszki) przemyć ciepłą wodą. Gruszki pokroić na mniejsze kawałki.
3.Wszystkie składniki do sernika powinni być pokojowej temperatury. Twaróg zmielić na maszynce do mielenia lub tłuczkiem do ziemniaków.
4.W dużej misce połączyć twaróg, cukier, jajka, skrobia kukurydziane, cukier wanilinowy i dokładnie wymieszać. Dodać roztopione masło. Dokładnie wymieszać na jednolitą, kremową masę.
5.1/3 serowej masy przełożyć do innej miski, dodać mak mielony wymieszać.
6.Do reszty serowej masy dodać przygotowane suszone owoce, wymieszać.
7.Na dno formy wyłożyć serową masę z makiem, wyrównać łyżką. Na wierzch wyłożyć serową masę z suszonymi owocami, wyrównać łyżką.
8.Piec w piekarniku przy temp. 160-170 C ok. 60 -80 min. Na dół w piekarniku postawić formę z gorącą wodą.
Sernik studzić w lekko uchylonym piekarniku.
Komentarze