Świąteczny schab ze śliwką zapieczony z jabłkami i cebulką

4.5 (164 ocen)

  • 2 godz.

Schab z tego przepisu wychodzi bardzo soczysty. Wszystko to za sprawą obsmażenia go na patelni, przez co zamyka się wszystkie soki zawarte w mięsie. Schab zwykle piekę w rękawie do pieczenia wraz z jabłkami i cebulą, które to nadają mu wspaniałego aromatu i smaku, a ponadto tworzą wyśmienity sos.

  • 2 godz.

Składniki:

  • 1 kg schabu
    1/2 opakowania suszonych śliwek
    2 kwaśne jabłka
    1 cebula
    olej do podsmażenia
    przyprawy: sól, pieprz, majeranek lub inne ulubione
    rękaw do pieczenia lub zamykane naczynie żaroodporne
Wystaw ocenę:

4.5 (164 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Dania mięsne

Świąteczny schab ze śliwką zapieczony z jabłkami i cebulką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso myjemy i osuszamy. Za pomocą długiego noża robimy otwór przez środek mięsa. Otwór wypełniamy suszonymi śliwkami (można pomóc sobie rączką drewnianej łyżki). Mięso nacieramy olejem lub oliwą i oprószamy solą, pieprzem i garścią majeranku. Owijamy w folię aluminiową i chowamy na kilka godzin do lodówki.
  • 2. Zamarynowane mięso wyjmujemy z lodówki i podsmażamy z każdej strony na rozgrzanej patelni, do momentu aż się lekko zrumieni. Następnie podsmażone mięso wkładamy do rękawa do pieczenia wraz z ćwiartkami jabłek, cebuli, garścią majeranku, a całość zamykamy klipsami. Schab wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i pieczemy ok. 1,5 godziny. Kroimy go dopiero po całkowitym wystudzeniu.

Porady

Jeśli nie przepadacie za śliwkami w mięsach możecie zastąpić je morelami lub całkowicie je pominąć.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso Schab Śliwki Jabłka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować