Świąteczny schab z żurawiną i borówką

0 (0 ocen)

Typowy, z posmakiem świąt pieczony schab przeniknięty smakiem tartego kolorowego pieprzu i czerwonej cebuli. Po upieczeniu wyjątkowego smaku nadaje żurawina oraz borówka. Schab jest kruchy i soczysty, a ostrość przenika się ze słodyczą owoców.

Składniki:

  • 700 g schabu w całości
    Przyprawa marynata do mięs
    1 czerwona cebula
    Kolorowy pieprz w ziarnach
    Sól czosnkowa
    2 łyżki oliwy z oliwek
    Kilka łyżeczek borówek w całości
    Kilka łyżeczek żurawiny w całości
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Świąteczny schab z żurawiną i borówką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Schab nacieramy dokładnie marynatą do mięs. Kolorowy pieprz rozcieramy w moździerzu (nie do końca na gładko). Mięso dodatkowo przyprawiamy pieprzem oraz czosnkową solą. Czerwoną cebulę kroimy w piórka, obkładamy nią mięso. Schab zamykamy szczelnie w pojemniku na całą noc. Następnego dnia mięso przekładamy do żaroodpornego naczynia, skrapiamy oliwą z oliwek. Pieczemy pod przykryciem w temperaturze 190*C przez 1 godzinę 40 minut. Po upieczeniu odstawiamy mięso na chwilę aby odpoczęło. Następnie kroimy w plastry. Podajemy ze zeszkloną podczas pieczenia cebulą, żurawiną oraz borówką.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować